Az elemek egyensúlya – Feng Shui sorozat– 5. rész

Ahogyan azt az elmúlt hetekben többször megfogalmaztuk: a Feng-shui segítségével mindenki könnyebben megteremtheti a környezetében és az életében boldogságot és a harmóniát. De hogyan, min alapul mindez?

A válasz a fenti kérdésre egyszerű, és a régiek számára alapvető igazságon alapul: a titok azon múlik, hogyan tudjuk egyensúlyba hozni a természet erőit az otthonunkban, vagy akár a munkahelyünkön. A természet fő elemei a Feng Shui osztályozásában: a föld, a fém, a víz, a fa és a tűz. Természetesen az élethez alapvető levegő is jelen van ebben a rendszerben: ez az úgynevezett CHI (csí), amelynek különösen fontos, központi szerepe van a Feng Shui filozófiájában, ez magát az éltető energiát jelenti.

A CHI felosztható az öt elemre. Minden létező dolog az öt elemből felépíthető. Az öt elem számunkra jelentősebb kapcsolatai az égtájakkal és a színekkel való azonosítás, ami az ősi Feng-shui elképzelést tartalmazza. Az elemek zárt rendszert alkotva harmonikus egységet hoznak létre, amelyben folyamatos körforgás van jelen.

feng shui és az elemek egyensulya

Minden elem hat a többire. Otthonunk és életünk harmóniája azon múlik, hogy milyen arányban vannak jelen a környezetünkben az egymást erősítő avagy egymás hatását kioltó, gyengítő tárgyak és színek.

A FÖLD         létrehozza     a FÉMET (ásványok),

a FÉM             létrehozza     a VIZET (a pára lecsapódik a hideg fémen),

a VÍZ               táplálja           a FÁT,

a FA                 táplálja           a TÜZET,

a TŰZ              létrehozza    a FÖLDET (hamu).

De mit jelentenek a különböző számok, amelyeket az elemekhez illetve a bágua-rendszer szerinti házrészekhez kapcsol a Feng Shui? A következő részben erról lesz szó.

Témához kapcsolódó cikkeink:

Hogyan tegyünk harmonikussá a környezetünket? – A Feng Shui szellemében 

Lakberendezés a Feng Shui és a gazdagodás szellemében

A tértiszítás jelentősége – Feng Shui sorozat, 3. rész

Hogyan segíthet lakásunk harmonikusabb kialakításában a bágua térkép?

 

Képek forrása: http://www.leandamichelle.com.au, http://www.napkapu.hu,


Hasonló cikkek