Colm Toibín nyerte a Folio-díjat

Idén Colm Toibín vehette át a Folio-díjat (Rathbones Folio Prize) és a vele járó 30.000 angol fontot a The Magician című regényéért.

Az ír szerző fikciós elemeket is tartalmazó életrajzi regénye a 20. század első felének Európájában játszódik, és Thomas Mann életét követhetjük benne végig, a német Nobel-díjas íróét, akinek a nevéhez olyan művek kötődnek, mint a Halál Velencében vagy A varázshegy. Csakúgy, mint Toibín 2004-es könyvében – The Master −, melyben Henry James volt a főszereplő, a szerző elképzelte, milyen lehetett a múltbéli író gondolataiba betekinteni.

Toibín még 2018-ban írta meg a The Magician első négy fejezetét, de abba kellett hagynia, mert rákot diagnosztizáltak nála. Mikor véget ért a kemoterápia, elmondása szerint gyorsan és hatékonyan fejezte be a regényt.

Forrás: The Guardian

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek