Felháborodás a gyermekek kórházi felvétele körül Szlovákiában

Egy feldühödött édesanya hívta fel a figyelmet a gyerekek kórházi felvétele során végzett tesztelés problémájára Szlovákiában.

Egy 5 hónapos kislány a poprádi kórház gyermekosztályára került, ahová édesanyja is befeküdt vele. A nevét elhallgatni kívánó anya ezután dühösen az internethez fordult, mivel a kórházban egy vagyont hagyott. Két éjszakáért 83,56 eurót kellett fizetnie. PCR-teszt nélkül ugyanis ő és a baba nem maradhattak volna a kórházban. „Megkérdezem, hogy ez normális-e. Ahhoz, hogy kórházban maradhasson a gyermekével, az anyának kell fizetnie a tesztekért. Kétszer is fizetnem kell értük? 4 nap múlva pedig újabb teszt 35 euróért” – mondta dühösen.

Vladimíra Marcinková parlamenti képviselő úgy véli, hogy az államnak minden helyzetben teljesítenie kellene a gyermek azon jogát, hogy a kórházi kezelés alatt egy közeli személy tartózkodhasson vele. Tisztában van azzal, hogy a kórházi tesztek a gyermekek érdekeit szolgálják, ezért fontosnak tartja, hogy a szülők a tervezett kórházi tartózkodás előtt eleget tegyenek ennek a kötelezettségüknek. Ha azonban akut kórházi kezelésről van szó, ahol a szülő nem tudja előre, hogy szükség lesz a tesztre, úgy véli, a helyzetet antigénteszttel és a gyermek kórházi kezelése után további PCR-teszttel kell megoldani. Véleménye szerint a vizsgálatokat ebben az esetben nem a kereskedelmi árakon, hanem a teszt maximális költségén kéne elvégezni.

Az intézkedések olyan gyakran változnak, hogy néha még az egészségügyi szolgáltatóknak sem sikerül követniük azokat.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője arról tájékoztatott, hogy a kísérő személynek 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszttel kell rendelkeznie, és a tesztet a www.korona.gov.sk weboldalon keresztül kell kérnie. 3 év alatti gyermek sürgős orvosi ellátása esetén a kórház intézkedhet arról is, hogy a kísérő személyt antigénteszttel teszteljék.

Forrás: ujszo.com

Fotó: A nyitókép rendőrségi felvétel

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek