Összeomlás szélére sodródtak a szlovákiai kórházak

A kórházak és az egészségügyi dolgozók ezekben a napokban vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve a járványhelyzet egész ideje alatt, és a kilátások egyáltalán nem jók. Sok kórház már most az összeomlás szélére sodródott. A regionális közegészségügyi hivatalok (RÚVZ) is nagy nyomás alatt állnak, melyek a járványhelyzet kezdetétől fáradhatatlanul nyomon követik, hogy a pozitív személyek kikkel kerültek kapcsolatba.

Ezt nyílt levélben közölte Ján Mikas tisztifőorvos a karácsonyi ünnepek előtt.

„Teljes szívemből azt kívánnám, hogy lazíthassunk a jelenlegi intézkedéseken, vagy a mindenütt jelenlévő előírásokon és tiltásokon, melyeket azzal az őszinte igyekezettel vezettünk be, hogy megvédjük Önöket a terjedő COVID-19 betegség tragikus következményeitől” – közölte Mikas azt is hozzátéve, hogy a helyzet nem teszi lehetővé ezt a luxust. A nyílt levélben a kórházak és az RÚVZ túlterheltségét emelte ki. „Ha a következő napokban egyetlen új eset sem lenne, az orvosaink, nővéreink és a többi egészségügyi alkalmazott ezt még hetekig nem érezné meg” – mondta Mikas. Rámutatott: az egészségügyi dolgozók és az epidemiológusok végtelen áldozatvállalása, kimerültsége, frusztrációja, nem egyszer kétségbeesése és dühe ugyanakkor valós dolog.

Mikas szerint nem vagyunk védtelenek. Arra, hogy milyen irányba megy az ország, minden egyes ember hatással van – állítja.

Mikas szerint az embereknek meg kell békélniük azzal, hogy a karácsonyi ünnepek ebben az évben jóval szerényebbek lesznek. „Nem a kijárási tilalom miatt, nem a rendeletekbe foglalt intézkedések miatt, nem a határ menti területek és a vendéglátók ellenőrzése miatt, de még a szankciók miatt sem. Hanem azért, mert fontosak számunkra a hozzátartozóink, illetve azok a közösségek, amelyekben szívesen töltjük a szabadidőnket” – közölte.

Az embereket arra figyelmeztette, hogy tartsák tiszteletben a meglévő szabályokat, és ok nélkül ne éljenek a kivételekkel. „Bármiféle túlzás nélkül tegyük fel a kérdést: létfontosságú dologról van szó?” – mondta. “Minden tevékenységünket irányítsunk az online térbe, a találkozóinkat pedig telefonon vagy videobeszélgetések formájában intézzük” – mondta Mikas.

Hozzátette: a templomba járás helyett válasszuk a rádió- vagy tévéadást. Életekről van szó – zárta.

Forrás: parameter.sk, TASR

Fotó: Cséfalvay Á. András

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek