Csontit, a Sátor-bűnbanda tagját 22 évre ítélték

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) hétfőn 22 év szabadságvesztésre ítélte N. „Csonti” Zsoltot, a Sátor-bűnbanda fejének, Sátor Lajosnak a jobbkezét. Csonti rögtön a per kezdetén, tavaly májusban beismerő vallomást tett.  

A bűnbanda nyolc tagjára összesen 12 bűntett elkövetése miatt kiszabott büntetés 17 és 25 év között mozog. A banda főnökének volt testőre és sofőrje a többi bűntársával együtt a múltban elkövetett gyilkosságok miatt felelt a bíróságon. A bírósági döntést a dunaszerdahelyi Fontána bárban elkövetett tízes gyilkosság huszadik évfordulójára időzítették.

Az ítélet nem életfogytiglan lett, annak ellenére, hogy sokan ezt várták. Csonti esetében az is közrejátszott, hogy beismerte a bűnösségét, és a büntetőeljárásban részt vevő szerveknek jelentős segítséget nyújtott a bűntények és a bűnbanda felderítésében.

A bűnbanda Dunaszerdahelyen, Galántán, Komáromban, de Szlovákia és Magyarország más területein is tevékenykedett 1999-től 2010-ig. Erőszakos, személy és vagyon elleni bűncselekményeket, főleg gyilkosságokat követett el, például a Pápay-bűnbanda tagjai ellen, akikkel a felségterületekért harcolt, valamint az ún. strómanok ellen. „A nyomozócsoport továbbra is szorgalmasan dolgozik. További tíz testet ástunk ki, tehát biztosan új vádemelések és eljárások következnek.” – reagált a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze. Több, eddig még nem jogerősen elítélt személyt újabb gyilkosságokkal vádolhatnak meg. Ezenkívül előkerülhetnek még ún. törvénytisztelő polgárok, akik a közpolitikában is részt vettek, illetve olyan megrendelők, akik a bűnbandával ölettek meg valakit. „Úgy gondolom, a Sátor-bűnbandának nincsen párja. Nemcsak Szlovákiában, de egész Közép-Európában nem tudok még egy bűnbandáról, amely több mint 40 ember haláláért lenne felelős.” – tette hozzá az ügyész.

Andrej Reiszt például 2006-ban lőtték le, majd feldarabolták, néhány testrészét ledarálták, majd a folyóba dobták. Sátor Lajos földi maradványait és a gyilkos fegyvert pedig mai napig nem találták meg. Valószínűleg Sátor holttestét többször kiáshatták és más helyen újra eltemethették, amikor értesültek a rendőrség tervezett akcióiról.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek