Elköltöztetnék a Slovnaftot Pozsonyból

Az aktuality.sk írta meg, hogy az OĽaNO-hoz tartozó, Ján Budaj által irányított környezetvédelmi tárcánál már vizsgálják annak lehetőségét, miként, illetve hol lehetne a Pozsony látképéhez szervesen hozzátartozó olajfinomítónak új helyet találni.

Az SaS frakcióvezetője, a párt környezetvédelmi szakembere Anna Zemanová is támogatja az ötletet. Budaj azzal érvel, most van itt az ideje annak, hogy a Csallóköz vizére különösen veszélyes pozsonyi finomítónak új helyet találjanak. Ráadásul az R7-es megépültével a Slovnaft területén, amely a miniszter szerint a város tágabb centrumához tartozik, új városfejlesztési projektek valósulhatnak meg.

A Slovnaft átköltöztetése egyébként már a nyolcvanas években felmerült. Az akkori illetékesek Nyitra környékén találták meg ehhez a megfelelő területet. A tanulmányt elkészítő szakemberek között egy ismerős nevet is találni, éppen az aktuális környezetvédelmi miniszerét. Az aktuality szerint a közeljövőben Budaj találkozni fog a Slovnaft vezetőivel, hogy a szlovák és az európai kőolajipar jövőjéről tárgyaljanak. Előbb a Slovnaft, illetve a MOL vezetőségével is egyeztetnie kell. “Az, hogy nemrégiben sikerült megakadályozni egy Csallóközön keresztül húzódó kőolaj-vezeték kiépítését azt mutatja, a kőolajipar Pozsony környékén elérte maximumát.”

A Slovnaft vezetősége már jelezte, jó lenne, ha a politikusok megválogatnák szavaikat a vállalat jövőjével kapcsolatban, hiszen bármely kijelentésük komoly, eurómilliókban mérhető versenyhátrányt jelenthet a vállalatnak. A politikusnak az ilyen, vállalatok integritását veszélyeztető kérdésekhez sokkal nagyobb körültekintéssel kellene viszonyulniuk. Jó, ha tudják, kijelentéseiket külföldi befektetők is figyelik. – jelentette ki Anton Molnár, a vállalat szóvivője.

A telepet minden bizonnyal egy már létező kőolaj-vezeték mentén lehet csak le-föl mozgatni. A miniszter mindenképpen keletre tekintene, valahol a Družba kőolaj-vezeték mentén képzeli el a Slovnaft új otthonát. A nyolcvanas években készült, Budaj által is szerkesztett tanulmány Nyitra mellett találta meg a megfelelő helyet, az akkori kutatások szerint itt a talaj is éppen megfelelő.

Az illetékesek szerint van rá pénz, ráadásul komoly EU-s segítségre is számíthatna az ország. “Mivel komoly ivóvízkészlet húzódik a Csallóköz alatt, annak megvédése az Uniónak is prioritás lehet.” – nyilatkozta Zemanová.

Forrás: ma7.sk

Fotó: pixabay.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek