Emelkedett a véradók száma Csongrád-Csanádban

Az elmúlt két hét adatai alapján emelkedő tendenciát mutat a megyei váradók száma. A Magyar Vöröskereszt Csongrád – Csanád-i munkatársai most abban reménykednek, hogy sikerül megtartani vagy javítani ezen a mértéken

A nyári hónapokban kevesen mentek vért adni, pedig a Vöröskereszt mindig igyekszik csalogatni azon egészséges embereket, akik erőt éreznek magukban, hogy karjukat nyújtsák, és vérüket adják másokért.

Május elején lapunk még arról adott hírt, hogy folyamatosak, de csökkenő számúak a véradások a megyében. A nyári szabadságok ideje alatt ez a helyzet csak drasztikusabb lett, körülbelül 30%-kal kevesebben adtak vért, mint az év többi időszakában. Most viszont úgy tűnik, hogy kezd visszatérni a véradókedv a megyébe, melyet persze ajándékkal ösztönöznek a szervezők. Szegeden, Makón, Szentesen, Vásárhelyen, és más városokban, de kisebb településeken is bonyolítanak le véradó alkalmakat, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő időpontot.

Sasvári Krisztina a Magyar Vöröskereszt Csongrád – Csanád megyei igazgatója a radio7.hu-nak nyilatkozott a jelenlegi helyzetről. Elmondta, hogy örülnek a növekvő véradásoknak, hiszen két hét alatt több mint négyszáz ember nyújtotta karját, de a sikerhez ezt a számot legalább tartani, leginkább viszont növelni kell. Ezért minden embert szeretettel várnak alkalmaikra.

A véradások egészségügyi állapot felmérésre is alkalmasak, hisz az előzetes vizsgálatokból sok minden kiderül. Ugyanakkor vérellátás, vérkészítmény utánpótlás nélkül nincsen egészségügy, nem tudnak műteni, embereket gyógyítani, emiatt is szükséges a véradás. Ahogy sokszor mondják a szervezők, és szólnak a kampányszlogenek. Adj vért, ments életet, mert bármikor történhet baleset…

A megyei és országos véradóalkalmakról a Vöröskereszt weboldalán találnak információkat olvasóink.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció


Hasonló cikkek