Erdély kincseiből nyílt kiállítás a Csíki Székely Múzeumban

Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel időszaki kiállítás nyílt kedden, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) az MTI-t.

A tárlat a Csíki Székely Múzeum mellett a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, az Erdélyi Történeti Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum közreműködésével jött létre – írták a közleményben, amely szerint a kiállítás kurátorai a témát egyedi koncepcióval, a pénzek ábrázolásain keresztül közelítették meg. A kiállításon a több száz veret mellett bemutatják azokat a tárgyakat is, amelyek a fejedelmek éremportréin is felfedezhetők.

 

Illusztráció – Aranybulla 1222-ből (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd)

 

Felidézték, hogy a 16. század közepén három részre szakadt Magyarország egyik részéből egy új állam, az Erdélyi Fejedelemség jelent meg Európa térképén és egy új uralkodó tűnt fel a hatalmi palettán. Az állam és annak vezetője, a fejedelem a reprezentáció eszközeivel láttatta országának gazdagságát és politikai hatalmát.

“A kiállítás magát a pénzérmét, vagyis azt a tárgyat emeli ki, melyen a legtöbb emberhez eljutott a korban az uralkodó képmása, emellett az ötvöstárgyak, díszfegyverek, ruhák és azok kiegészítőinek több egyedi darabját is bemutatja. A tárlat ezeken a kincseken keresztül szemlélteti a kor divatját, a fejedelmek reprezentációs fogásait és azt, hogy Erdélyi Fejedelemség a 16-17. században jelentős gazdasággal rendelkező országnak számított” – idézi a közlemény Tóth Csaba régész-numizmatikust, a kiállítás egyik kurátorát.Az összegzés szerint a kiállítás újszerű vállalkozásnak tekinthető, mivel egy korábban méltatlanul háttérbe szorult, de annál érdekesebb tematika mentén ismerteti az Erdélyi Fejedelemség arisztokráciájának anyagi kultúráját.

 

Erdély történetét is bemutatja a Csíki Székely Múzeum

 

Az Erdély történetét bemutató tárlat olyan kincsekkel érzékelteti a korszak reprezentációs igényeit, amelyet eddig erdélyi múzeumokban, ebben a válogatásban nem láthatott a közönség. A látogatói élményt fokozza, hogy a kiállítás anyagát az idén 400 éves Mikó-várban mutatják be, amelynek építtetője, Mikó Ferenc a korszak egyik jelentős erdélyi főúrnak számított – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a tárlat július 15-ig lesz látogatható a Csíki Székely Múzeumban, majd a tervek szerint augusztus és november között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tekintheti meg a közönség.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Kövessen minket a Facebookon is!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek