Friss: Ukrajnában mégsem törlik el a Beregszászi járást

Avatar

Mégis megmaradhat a Beregszászi járás – ez derül ki a közigazgatási reform járáshatárokra vonatkozó parlamenti rendeletének tervezetéből. A június 1-én nyilvánosságra hozott dokumentum szerint Kárpátalján 5 járás lesz: az Ungvári, a Munkácsi, a Beregszászi, a Técsői és a Huszti.

A Beregszász központú járáshoz a következő kistérségek tartoznának: Bátyúi, Mezőkaszonyi, Nagybégányi, Beregszászi, Nagyberegi, Tiszaújlaki, Nagyszőlősi, Királyházai, Tiszapéterfalvai.
Ukrajnában még 2015-ben született törvény a decentralizációs folyamat elindításáról, melynek 2019 végéig kellett volna megtörténnie, de miután ez nem sikerült, most 2020 nyara a végső dátum, hiszen az idén ősszel esedékes helyhatósági választásokat már eszerint tartanák.

A reform célja az addigi megközelítőleg 30 ezer települést – melyből 459 város – 1300 kistérségbe tömöríteni, és a 475 járást 100-ra redukálni. Kárpátalján a magyarok lakta területeken a Beregszászi járásban Beregszász, Bátyú, Nagybereg, Nagybégány és Mezőkaszony központtal, a Nagyszőlősi járásban Tiszaújlak és Tiszapéterfalva központtal, az Ungvári járásban Nagydobrony, Szürte, Kincseshomok és Csap központtal alakulhatnak kistérségek. A Felső-Tisza szórványvidékén pedig Visk lesz a magyar központú bástya, miután sikerült kivívnia a Velétével való egyesülést.

A reform végső szakaszának a helyi magyar közösség szempontjából az a leglényegesebb kérdése, hogy megmarad-e a Beregszászi járás?

Eddig arról szólt a fáma, hogy az eddigi 13 járásból csak 4 maradhat és Beregszász nem lesz közte, a Munkácsihoz kell csatlakoznia. Ám jelen állás szerint ez mégsem így lesz.

Úgy fest, Kijev gesztust gyakorolhat és megmaradhat a Beregszászi járás.

Volodimir Zelenszkij elnök ezt az Orbán Viktor miniszterelnökkel való közelgő találkozóján jelentheti be hivatalosan, ahogyan azt is, hogy a választási törvény megmarad a jelenlegi formájában, ami reális esélyt ad a magyar pártoknak a megyei önkormányzatba való bekerülésre. Volt egy olyan terv, ami teljesen ellehetetlenítette volna a magyar pártok indulását.

Forrás: KISZó


Hasonló cikkek