Galko: A rendőrség a múltban Jankovskát érintő gyanús ügyeket hallgatott el

Ľubomír Galko, a szlovák Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBÚ) ellenőrző parlamenti különbizottság elnöke arról számolt be, hogy a rendőrség éveken keresztül nem tájékoztatta a Nemzetbiztonsági Hivatalt a Monika Jankovská bírónővel kapcsolatos gyanús ügyekről és biztonsági kockázatokról.

Állítása szerint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) csak azután küldött az NBÚ-nak „néhány komoly biztonsági információt”, miután nyilvánosságra hozták a Jankovská és Marian Kočner közötti állítólagos kommunikációt. Az információk több mint tíz esettel, köztük súlyos bűncselekményekkel vannak összefüggésben, egészen 2012-ig visszamenőleg. „Vagyis csak most, a rendőrség vezetőségének lecserélését követően bukkannak fel ezek a hat-hét évvel ezelőtti ügyek, amelyekről a rendőrség korábban nem tájékoztatta a Nemzetbiztonsági Hivatalt. Ez egy megabotrány.” – hangsúlyozta Galko. Hozzátette: ha a hivatal rendelkezésére álltak volna ezek az információk, a biztonsági átvilágítások mellett más lépéseket is tett volna. Tekintve, hogy fennáll a hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanúja, a bizottság értesíti a Főügyészséget.

Galko állítása szerint Jankovská a legutóbbi alkalommal visszavonta a beleegyezését, így  nem került sor a biztonsági átvilágítására.

Marian Kočner és Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár állítólagos kommunikációjából, melynek átiratát a Denník N közölte, az következik, hogy közösen befolyásolták a bírókat, akik a Markíza TV váltóinak ügyében voltak hivatottak dönteni, amikor az ügyet még civil eljárás keretében tárgyalták. A civil eljárást azután rekesztették be, hogy Marian Kočner és Pavol Rusko ellen vádat emeltek okirat-hamisítás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. Jankovská cáfolta az üzenetváltás hitelességét.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek