Gröhling: Három iskolában halasztották az iskolakezdést

A szlovák Oktatási Minisztérium információi szerint 3 iskola halasztotta el a tanév kezdetét. Szerdán az új 2020/2021 tanévnyitó alkalmából tartott sajtótájékoztatót a stomfai (Stupava) alapiskolában Branislav Gröhling (SaS) oktatási, tudományos, kutatási és sportminiszter.

“Néhány napba bele telik, mire a regionális közegészségügyi hivatal kiértékeli a helyzetet és további ajánlásokat fogalmaz meg” – magyarázta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy az Oktatási Minisztérium nem tervezi az iskolák országos bezárását, hanem csak helyi szintet.

“Úgy gondolom 2 hét múlva képesek leszünk teljes egészében elindítani az egész oktatási folyamatot, és olyan oktatásban részesülünk, ahogyan azt megszoktuk.” – mondta a miniszter. Rámutatott, hogy ha az iskolákban az első két hetet kezelni tudják, akkor a többit is menni fog.

A mai nap folyamán az Oktatási Minisztérium elindítja az EDU TV információs és oktatási portált is. “Videókat teszünk közzé szakértőkkel, hogy kezelni tudjuk ezt az egész helyzetet. A kézikönyvek és grafikonok közzététele mellett rövid videókat és interjúkat is közzé teszünk.” – mondta az oktatási miniszter.

“Befogadunk minden kérést az iskoláktól, és úgy gondolom, hogy pénteken a szakértők további ajánlásokat fognak adni nekünk, amelyeket képesek leszünk megvalósítani.” – mondta Gröhling.

Arra a kérdésre, hogy mi a teendő, ha egy diák nem hajlandó szájmaszkot viselni az iskolában, a miniszter szerint is ezt nagyon nehéz betartatni. “Meg kell küzdenünk ezzel, meg kell magyaráznunk a gyerekeknek, hogy ha 2 hétig szájmaszkot viselünk, ez a minimum, amit tehetnek magukért és szeretteikért.” – magyarázta a miniszter. Hozzátette: a tanárnak figyelmeztetnie kell azt a gyereket, aki nem hajlandó a szájmaszkot viselni. Ha ezt elmulasztja, akkor az iskola igazgatójának vagy fenntartójának kell eljárnia.

Körülbelül 693 000 diák tért vissza az iskolába. Számos higiéniai intézkedést alkalmaznak az egyes intézményekben. Az összes várható létszámból csaknem 498 000 általános iskolás, közülük több mint 59 000 elsős. A középiskolások várható száma nem egész 196 ezer, közülük több mint 41 ezer elsős.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek