Gyulán vendégszerepel a népszerű miskolci produkció

A gyulai Shakespeare Fesztivál harmadik napján látható a Miskolci Nemzeti Színház Lear halála című előadása.

Már zajlanak a felújító próbák a miskolci teátrumban, hogy aztán 2022. július 13-án a Gyulai Várszínházban is megtekinthessék a nézők W. Shakespeare – Enyedi Éva: Lear halála c. tragikomédiáját.

A mű bemutatója 2018 őszén volt Miskolcon, majd  átköltözött Aradra – mivel koprodukcióban készült az Aradi Kamaraszínházzal –, 2019-ben meghívást kapott Debrecenbe is, a Deszka Fesztiválra. Shakespeare királydrámája nyomán, Lear ismert történetéből Enyedi Éva készített kétszereplős átiratot, amit Keszég László állított színpadra, Harsányi Attila (Lear) és Rózsa Krisztián (Bolond) színművészek közreműködésével. Annyira jól sikerült, hogy minden városban, ahol eddig előadták, a közönség kitörő lelkesedéssel fogadta.

Pillanatkép: (b-j) Harsányi Attila és  Rózsa Krisztián (Archív fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Pénteken este a miskolciak egy nem mindennapi esemény részesei lehettek. Rózsa Krisztián a saját közösségi oldalán meghívta a színház rajongóit: aki szeretne, beülhet a felújító próbára.

Csodálatos dolog történt most. Csak egy hírt írt ki Krisztián, hogy akinek kedve van, jöjjön el és nézze meg, és teltházunk volt. Ez fantasztikus! Ezt álmomban sem gondoltam volna – mondta Keszég László rendező a próba után.

Az egyfelvonásos, 16 éven felülieknek szánt előadás szövegkönyve két színész számára íródott, azonban a művészek több szereplőt is megszemélyesítenek. Noha a történet súlyos mondanivalót hordoz, Harsányi Attila és Rózsa Krisztián olyan briliáns játékkal képes átélhetővé, mozgalmassá, humorossá tenni, hogy olykor kicsordul a könnyünk a nevetéstől.

Láttam a 2018-as bemutatót, és azóta szépen összeállt, még kiforrottabbá vált a produkció. Remek nyáresti szórakozásban lesz részük azoknak, akik. 2022. július 13-án, szerdán este beülnek a Gyulai Várszínház kamaratermébe.

Drámai jelenet az előadásból (Archív fotó: Vona Ildikó/ PannonHirnök)

A XVII. Shakespeare Fesztivál – Shakespeare, kicsit másképp elnevezésű rendezvény programjában szerepel még: Rómeó és Júlia (a veszprémi társulat és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös előadása), Ahogy tetszik (az egri Gárdonyi Géza Színház táncelőadása), Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott (Gyulai Várszínház és az Aradi Kamaraszínház előadása), A Poor Player című Shakespeare-parafrázis (Filip Krenus produkciója, Sean Aita rendezésében). Zárásként pedig Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Hamlear, a dán királyfiból lett brit király címmel látható a Gyulai Várszínház és a Bartók Kamaraszínház közös előadása, Őze Áron rendezésében, Nagy Ervinnel a címszerepben.

(Kiemelt kép: Éder Vera fotója/ Miskolci Nemzeti Színház)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek