Itt a nyár – mit tegyünk a házipatikába?

A nyár a gondtalanságról, a szabadságról szól és arról az érzésről, hogy ilyenkor semmi rossz sem történhet velünk.  A nyaralás az év egyik legemlékezetesebb élménye lehet. Persze ahhoz, hogy felhőtlenül élvezhessük az év legmelegebb hónapjait, jó előre fel kell készülnünk azokra a kisebb kellemetlenségekre, melyek ilyenkor is előfordulhatnak. 

A jó hír, hogy ma már natúr szerekből is összeállítható egy olyan praktikus házipatika, ami átsegít a problémás helyzeteken. Vegyük hát sorba, milyen tipikus nyári bőrgyógyászati gondjaink adódhatnak – és nézzük meg a lehetséges – és a lehető legtermészetesebb – megoldásokat!

HappySummerFeet-1000x576

Nyári bőrbajok legjobb ellenszere az Aloe vera

Ha nyár, akkor legtöbbünknek a bőrégés jut eszébe. A megelőzés egyszerű lenne a napvédők használatával. De mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A természetben létezik egy zöld csodanövény, amit mintha egyenesen a bőrproblémák kezelésére találtak volna ki. Ez pedig az Aloe vera, melyet már az ókortól a bőr megnyugtatására és a sebek gyógyulásának kezelésére használnak. Ha az útipatikánkban helyet kap ez a növény is, akkor nem csak a leégést tudjuk kezelni, de az enyhébb égési sérülések (grillezés, stb. során könnyen szerezhetünk ilyet), horzsolások és vágások gyógyulását is látványosan felgyorsíthatjuk, ráadásul a bőr hidratáltságához is nagyban hozzájárulhat.

aloe-vera-gel-on-wooden-spoon-1

Ma már sok háztartásban található cserepes Aloe vera növény, de ne feledjük, hogy ezek hatóanyag tartalma nagyban függ a gondozás körülményeitől, ráadásul a levágott szárat sem tudjuk sokáig tárolni. Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor válasszunk inkább megbízható minőségű natúrkozmetikumot.

Teafa a LÁB-as problémák megszüntetésére

A nyár egyik kellemetlen problémája a gombásodás, legyen szó a körmöt megtámadó gombáról – mely a papucsos-szandálos időszakban nem túl szép látvány – vagy a strandokon könnyen elkapható bőrgombáról, esetleg egyéb bőrfertőzésről. Szerencsére ezek felszámolásához sem kell kemikáliák után nyúlni. Elegendő lehet, ha kéznél van a teafa vagy annak kivonata.

The-Tea-Tree

Az erős gomba- és baktériumölő hatásáról ismert növény kiváló az ilyen gondok gyógyítására, de a megelőzésben is jeleskedik. Pattanások elleni is használhatjuk, de a hajon alkalmazva segít a korpásodás megelőzésében is, ami a csodás nyári hajkorona egyik alapja.

Szandálból kikandikáló száraz, repedezett sarkak ellen E-vitamint

A medencék klóros vize, a légkondícionáló és a napozás is szárítják a bőrt, éppen egy olyan időszakban, amikor az a leginkább szem előtt van. Persze az Aloe vera és a teafa erre a problémára is megoldást jelent, de az igazi csodaszer ebben a harcban az E-vitamin. Sejtvédő és hidratáló hatásánál fogva különösen ajánlott a száraz bőr ápolásához, de szinte minden bőrtípusra jótékony hatást fejt ki. Mivel E-vitamint már végképp nem tudunk cserépben termeszteni, így a drogériák,  patikák készítményei közül kell választanunk.

E-vitamint azonban táplálkozásunk során is magunkhoz vehetünk: kiváló E-vitamin forrás a mustár, a karórépa, a spenót és a brokkoli, vagy az olívabogyó. A pisztácia, a dió és a földimogyoró, a napraforgómag, mandula is igen nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Az E-vitamin úgy működik, mint egy antioxidáns, vagyis képes megszüntetni a sejtkárosító szabad gyökök tevékenységét, ezért is érdemes sok olyan ételt fogyasztani, amelyek tartalmazzák – így mindig szép lesz a bőrünk.

Szöveg forrása:  dr.organic

Képek forrásai:
https://www.drcomfort.com/, http://cdn2.stylecraze.com,
http://pbslices.com/wp-content, https://s-media-cache-ak0.pinimg.com


Hasonló cikkek