Jövő héttől enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában

Kitartott a pozitív tendencia, így az ország a fekete fázisból átléphet a bordóba. Április 19-én újra kinyithatnak a boltok, a szolgáltatások, a hotelek, a panziók, a könyvtárak, a múzeumok és az állatkertek, valamint engedélyezik az istentiszteleteket is.

Egy vásárlóra legalább 15 négyzetméternyi szabad helyet kell hagyni, és a belépéshez szükség lesz egy negatív teszteredményre. Ugyanezek az előírások vonatkoznak a misékre, az állatkertekre, a botanikus kertekre és a múzeumokra is. A könyvtárakban és az uszodákban szintén tesztet kérnek, és egyszerre legfeljebb csak 6 személy tartózkodhat az épületben.

A kültéri csoportos sportolás szintén engedélyezett, de csak 6 személyig. A hotelek és a panziók csakis éttermi szolgáltatások nélkül nyithatnak ki, egy szobában pedig csak azonos háztartásban élők tartózkodhatnak (és legfeljebb csak két felnőtt). Emellett engedélyezik a járások közti utazást természetlátogatás céljából, de ehhez is szükség lesz egy negatív teszteredményre.

Az otthoni munkavégzés ajánlott, de már nem kötelező. Az éttermek viszont továbbra is csak elvitelre dolgozhatnak, és az este 8 utáni kijárási tilalom is maradt.

Az viszont kérdéses, hogy meddig tart ki a pozitív trend, mivel a húsvéti látogatások hatása már kezd meglátszani a legfontosabb vírussal kapcsolatos adatokon. A reprodukciós szám az utóbbi napokban ismét megugrott, jelenleg 0,85 és 0,95 között van. Ez a szám jelzi, hogy egy fertőzött átlagban hány további személynek adja át a vírust. A fertőzöttek heti átlaga most 2082.

Heger elmondta: ha ezek a trendek kitartanának a jövő héten is, akkor április 26-tól az ország a bordó fázisból átléphetne a pirosba, ami újabb enyhítésekkel járna. A Covid-automata bevezetése óta most először fordult elő, hogy nincsen fekete besorolású járás.

A bordó járások száma a jövő héttől 27, a pirosaké 48, a rózsaszíneké pedig 4 lesz. A bordó járásokban egy 7 napnál nem régebbi negatív teszteredményre lesz szükségünk, ha munkába szeretnénk menni, a piros járásokban elég a 14 napos tanúsítvány, a rózsaszínekben pedig elégnek kellene lennie a 21 napos teszteredménynek is.

A járások besorolása április 19-től

  • Bordó járásokBáni, Nagybiccsei, Csacai, Alsókubini, Gölnicbányai, Homonnai, Illavai, Korponai, Kiszucaújhelyi, Lőcsei, Losonci, Turócszentmártoni, Miavai, Vágújhelyi, Poltári, Poprádi, Vágbesztercei, Puhói, Nagyrőcei, Rózsahegyi, Szenicei, Szinnai, Ólublói, Trencséni, Stubnyafürdői, Turdossini, Zsolnai.
  • Rózsaszín járásokNyitrai, Érsekújvári, Nagytapolcsányi, Aranyosmaróti.
  • A többi járás piros besorolást kapott.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek