Katonákat és diplomatákat tüntetett ki a szlovák védelmi miniszter

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter a humanitárius segítségnyújtásért katonai érdeméremmel tüntetett ki 32 hivatásos katonát, a védelmi tárca két civil alkalmazottját, valamint Bridget Brink amerikai nagykövetet és Peter Bátor NATO-nagykövetet.

A felsoroltak részt vettek a szlovák állampolgárok és a Szlovákiával együttműködő személyek Afganisztánból való kimenekítésében.

A keddi ceremónián Eduard Heger (OĽANO) kormányfő és Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter is köszönetet mondott az akció résztvevőinek. Utóbbi arany plakettel tüntette ki a katonai különgép kapitányát, valamint a beavatkozó csapat parancsnokát.

A védelmi miniszter szerint Afganisztánban sikerült egy “kisebb csodát” végrehajtani, kiemelve, mennyire bonyolult küldetésről volt szó biztonsági, logisztikai és diplomáciai szempontból is. Méltatta az amerikai nagykövet, a NATO-nagykövet és Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter segítségét is.

„Talán a világ legveszélyesebb helyére utaztak. Annak a kockázatnak a tudatában döntöttek a küldetés mellett, hogy az akárhogy végződhet. (…) Önök mind hősök. Nem torpantak meg a legnagyobb veszély előtt sem, hiszen csak a küldetésre és azok életére gondoltak, akiket meg kellett menteniük.” – fogalmazott a szlovák kormányfő.

A külügyminiszter felhívta a figyelmet a jelenlegi instabil biztonsági helyzetre és arra, hogy az afganisztáni misszióból Szlovákia is jócskán kivette a részét. Korčok szerint az evakuálási akció bizonyítja a fegyveres erők fontosságát és azt, hogy a hadseregnek helye van a társadalomban. Hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők jelentőségét nem szabad megkérdőjelezni.

A tálibok augusztus 15-én vették át a hatalmat Afganisztánban, miután elfoglalták a fővárost, Kabult. Azóta több ezren próbálnak elmenekülni az országból. A nyugati államok evakuációs légi járatokkal igyekeznek kimenekíteni a diplomatáikat és a velük együttműködő afgán állampolgárokat, akik félnek a tálibok bosszújától.

Múlt héten összesen 24 személyt sikerült Afganisztánból Szlovákiába szállítani, közülük 16 szlovák, nyolc pedig afgán állampolgár. Utóbbiak együttműködtek a Szlovák Fegyveres Erőkkel.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com

Fotó: illusztráció


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek