Kézfogás sok volt, az összefogás viszont elmaradt kisebbségi magyar pártok körében

A hétvége után úgy fest, a magyar pártok 2 csoportosulásban vágnak neki a parlamenti választásnak. Az MKP-val, a Magyar Fórummal és az Összefogással szemben a Híd és az MKDSZ állhat. Legalább 3 dolgon bukott meg a magyar összefogás.

„A Híd a tárgyalásnak titulált politikai szemfényvesztést csütörtökön lezárta. Ezek után arra összpontosít, ami a Híd választói számára fontos: nemzetiségi és regionális érdekképviselet megteremtése a parlamentben és a kormányban is.” – erősítette meg vasárnap a párt szóvivője, Magdeme Klára.

Az MKP, az Összefogás és a Magyar Fórum a közös választási párt listáján való indulásról tárgyal. „Mozgalmunk felszólítja a Híd demokratikus érzelmű, becsületes tagjait és tisztségviselőit, hogy fontolják meg csatlakozásukat a közös magyar egységhez.” – fogalmaz Orosz Örs. A párt alelnöke Facebook-bejegyzésében 3–4 „befutó” helyről beszélt a Híd politikusai számára.

Agócs kifogásolta, hogy míg az Összefogás azt kérte a Hídtól, határolódjon el a Smertől, addig az új párt vezetői a Fidesszel együttműködnek. „Örs idén nem engedte be a Gombaszögi Táborba a szlovákiai magyar közszolgálati rádiót, a Pátriát, hogy annak sátrában ne hangozhassanak el a Fidesz számára kellemetlen témák.” – írja bejegyzésében Agócs, majd úgy folytatja, köszönik a meghívást, de a Hídban nem ilyen demokráciát szeretnének.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke szerint a fideszezés figyelemelterelés. „Mi itt élünk, a közös lista a szlovákiai választásokon fog elindulni, az itteni közviszonyokat akarjuk megváltoztatni, ennek alapfeltétele pedig Fico és a Smer félreállítása, amiben a Híd delegációja nem akart partner lenni.” – fogalmazott Mózes.

Múlt csütörtökön megrekedt az MKP által összehívott ötpárti egyeztetés. Az MKP szerint a tárgyalásokat csak berekesztették, a Híd azonban úgy értelmezi, feloszlatták az egyeztetési fórumot. Ravasz Ábel, a Híd alelnöke a Pátria rádió szombati adásában a megrekedt ötpárti tárgyalásokról azt mondta, az Összefogás feltételei miatt nem volt értelme tovább tárgyalni. “A parlamenti választás másnapján nem az lesz a kérdés, hogy ki kivel akar, hanem kivel tud kormányozni. Akár nyolc–kilenc párt lehet a parlamentben.” – tette hozzá.

A Magyar Fórum, az Összefogás és az MKP egyet tudott abban érteni, hogy a Smerrel nem lépnek kormányra. Az MKP elnöke, Menyhárt József hozzátette, emiatt rekesztette be a tárgyalást, de nem oszlatta fel azt.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek