Kiderült, hogy a szlovákiai fertőzöttek közül hányan voltak már beoltva

A kutatások és a gyakorlat is igazolták, hogy a COVID-19 elleni vakcinák rendkívül hatékonyak. Egyedi esetekben ugyanakkor beoltott személyek is megfertőződhetnek, mutatott rá Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

Május 18-ig a COVID-19 456 585 esetét vették nyilvántartásba. A beoltott személyek körében 7766 pozitív eset fordult elő. „1 437 945 első adaggal beoltott személyre 6137 pozitív eset jutott. A pozitivitás tehát a 0,4 százalékot sem haladja meg, annak ellenére, hogy az első adag oltóanyag után még nem várható átfogó védelem” – fűzte hozzá a szóvivő.

Ami a második adagot illeti, 682 859 beoltottra 1629 pozitív eset jutott. A második adag beadása utáni 14 napon belül 845 személy fertőződött meg.

Račková szerint több magyarázat is létezik arra, hogy a beoltott személyek miért fertőződnek meg. A védelmet nyújtó ellenanyagok képződését a beoltott személy immunrendszere is befolyásolja. Nagyon ritkán előfordulhat az is, hogy a vakcina által kiváltott immunreakció nem elégséges. „Azt sem lehet kizárni, hogy a beoltott személy a védőoltás beadása előtt, vagy még azelőtt fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, hogy a szervezetében az ellenanyagképződés elérte volna a megfelelő szintet” – zárta a Račková.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR/AP


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek