Kistelek: megnyílt Magyarország egyedülálló kegyeleti parkja

Átadták azt a kegyeleti témaparkot, ahol a látogatók a Kárpát–medence temetkezési szokásaival, különleges sírjeleivel és hagyományaival ismerkedhetnek meg

Már a kezdeményezés is egyedülálló, hiszen bár a temetkezés, vallási és hitélet fontos része emberi hétköznapjainknak, ilyen parkkal hazánk egészen máig nem rendelkezett. Emellett fontos, hogy az egyhektáros területen néprajzi csoportonként és tájegységenként csoportosítva lehet megtekinteni az olykor egyedinek és különlegesnek tekinthető szokásokat. A park fogadó épületében pedig külön témaként jelennek meg Kistelek életének temetkezési hagyományai. A település története során a mai napig megőrzött, de a múltban hagyott, megváltoztatott elemekbe is betekintést nyerhetnek a látogatók.

A park megálmodói, megalkotói a paraszti kultúrát is beemelték a kivitelezésbe. Ez azért is fontos lépés, mert amíg ma kifejezetten tabunak bizonyul a gyász és a halál feldolgozása, addig a 19-20. század embere ezt az ugyan szomorú és megrázó eseményt sokkal természetesebben kezelte.

Végh Katalin kurátor pályafutása egyik legnehezebb és legkiemelkedőbb eredményének tartja a kegyeleti parkot. A delmagyar.hu-nak a következőt nyilatkozta:

Ez nem skanzen, nem múzeum és nem is kiállítóhely, hanem ezek keveréke – fogalmazott. A 36 sírjelmásolatot a történelmi Magyarország alakzatán belül helyezték el a területen, a határokat sövény fogja majd jelölni. – Van köztük fából, kőből és fémből készült, református és izraelita, gyermek és felnőtt sírjel is. Az anyag, a díszítettség és a szín is üzenetet hordoz: ezek árulkodtak az elhunyt anyagi helyzetéről, társadalmi státuszáról, vallásáról vagy éppen neméről.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, folyamatosan várták a park tematikájához kapcsolódó felajánlásokat, régi kincseket, amiket kiállítanak a területen. Emellett azt is megírtuk, hogy a kistelekiek nagy reményeket fűznek a látogatottsághoz, mert a park az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkhoz vezető úton helyezkedik el. De nem csak ezért bizakodnak, hiszen a kegyeleti park már önmagában értéket képvisel. A látogatók a ligetes, fás sétányon megtekinthetik majd a Kárpát-medencében tájegységek szerint jellemző sírjeleket, emellett pedig a nem messze fekvő Kócsó – kápolnát és az izraelita sírkertet is meglátogathatják, ha a városban járnak.

Ezenkívül a már említett fogadóépület is fontos része a projektnek, mely több mint  száztíz millió forint összköltségű pályázat részeként valósult meg. A későbbiekben foglalkozásokat is tartanak majd itt.

A parkot már lehet látogatni, ám ehhez most még előzetes bejelentkezés szükséges.

Farkas Cs. Tekla

Nyitófotó: Kuklis István – delmagyar.hu

 

 


Hasonló cikkek