Könyv hétvégre! Családi nyaralás: A sziget

Adrian McKinty a 2000-es évek elején kezdte publikálni történeteit, melyekkel számos sikert ért el, és pályafutása során nem egy rangos irodalmi elismerést nyert el krimijeivel és fiatal felnőtteknek szóló könyveivel. 2017-ben aztán úgy döntött, abbahagyja az írást, mivel nem tudott belőle megélni, és inkább Uber sofőrnek és pultosnak állt. Ezt meghallva Don Winslow megmutatta néhány kéziratát a saját irodalmi ügynökének, aki anyagilag is támogatta a szerrzőt, és így született meg A lánc, mellyel McKinty nemzetközi hírnevet szerzett magának. Nem is kellett sokat várni, hogy megérkezzen következő thrillere, A sziget.

Története szerint Heather Ausztráliába utazik újdonsült férjével, Tommal, aki egy orvoskonferencián vesz részt. Amíg Tom letudja kötelességeit, Heather vigyáz két tinédzser gyerekére – Owen és Olivia −, ami igen fárasztó feladat, nem beszélve arról, hogy az anyjuk nem olyan régen hunyt el. Egyik nap aztán az egész család kirándulni indul, és soha vissza nem térő lehetőség hullik az ölükbe: átmehetnek egy olyan szigetre, melynek az élővilága egészen káprázatos. Ám a szigeten véletlenül elgázolnak valakit, és az ott lakók nem akarják elengedni őket…

Afféle hullámvölgy Adrian McKinty regénye, A sziget, hiszen vannak kifejezetten jól működő részei, néha pedig túlságosan erőltetettnek, mesterkéltnek tűnik bizonyos dolgok miatt. Pozitívuma, hogy olvastatja magát és attól függően, hogy lényegében egyetlen kisebb szigeten játszódik, unalmasnak semmiképpen nem lehetne nevezni. Túlnyomórészt a Heather és a két gyerek közötti kapcsolat ábrázolása is elég izgalmas, a konfliktusok hitelesnek tűnnek, de főként Owen képes idegtépően idegesítően viselkedni bizonyos – életveszélyes – helyzetekben. Ugyanígy kifejezetten érdekes a regény helyszíne, a Holland-sziget, annak történelme és a rajta élő zárt közösség, de ahhoz képest, hogy a sziget nem olyan nagy, és hogy az ott lakók úgy ismerik, mint a tenyerüket – nem mellesleg nyomolvasásból olyan profik, hogy megállapítják még azt is, mi a jövőbeli szándékod −, Heather-nek mégis sikerül mindig elmenekülnie.

Néhány zavaró jelenettől eltekintve A szigetben megfigyelhető egyfajta fejlődéstörténet Owen részéről, illetve mind a két gyerek kapcsolata elmélyed Heather-rel az események hatására, amelyre bőven elegendő is közel 300 oldal. Kifejezetten zseniális a regény vége felé kiderülő váratlan fordulat, azonban ennek a hatására Owen és Olivia lényegében egy vagy maximum két oldal alatt hoznak meg egy olyan súlyos döntést, amire szinte semmilyen racionális magyarázat nincsen.

A sziget egy afféle nyári thriller/krimi, amit lehet szeretni/élvezni a hibái ellenére, és tartalmaz néhány briliáns jelenetet. Ha mást nem is, legalább azt érdemes belőle megtanulni, hogyha elgázolunk valakit, utána nem próbáljuk meg elrejteni a holttestet a fűben, mintha mi sem történt volna.

McKinty, Adrian. A sziget. XXI. Század, Budapest, 2022., 334 oldal.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek