Könyv hétvégre! Kísértő múlt: Lassan izzó tűz

Paula Hawkins karrierje újságírással kezdődött, majd álnéven szerzett romantikus regényeket, ezekkel azonban nem ért el jelentős sikereket. Hírnevet és népszerűséget 2015-ös thrillerje, A lány a vonaton hozott neki, melyet azóta több mint egy tucat nyelvre lefordítottak, és 2016-ban egy filmadaptáció is készült belőle Emily Blunt-al a főszerepben. Legújabb regénye, a Lassan izzó tűz idén jelent meg a XXI. század kiadó gondozásában, és egy igazán élvezetes krimi lett.

Történetének főszereplője Laura, akit lakásán kutat föl a rendőrség egy gyilkossági üggyel kapcsolatban. Az összeszurkált áldozatot, Danielt, a saját hajóján találta meg egyik „szomszédja”, Miriam, aki látta is Laurát távozni a helyszínről, de biztos benne, hogy a lány nem lehet a gyilkos, annak ellenére, hogy mindig meggyűlik a baja hatóságokkal. Daniel nagynénje, Carla teljesen kiborul unokaöccse halála miatt, és ezen nem segít az sem, hogy testvére nem olyan régen hunyt el. Vajon ki követte el Daniel ellen a szörnyű tettet, és ki, meddig képes elmenni azért, hogy kiderítse az igazságot?

A Lassan izzó tűz nem egy kimagasló regény, de nincs is rá szükség, hogy az legyen, hiszen egy kellemes kikapcsolódást nyújt az olvasónak, ami tökéletesen elég. A szerző valahogy mindig képes a jó ízlés határain belül maradni, így mindenből éppen a megfelelő mennyiséget adagolja a történet elmesélése során, legyen szó a gyilkosság véres részleteiről, vagy hogy mennyi információt kapunk meg egy-egy szereplőről. A karakterek egytől-egyig jól felépítettek és érdekesek, és megvan mindegyiknek a maga kálváriája, amivel mindenki máshogy birkózik meg a cselekmény során. Ha összességében maga a történet nem is kiemelkedő, nem nyújt semmi újat, a benne mozgó szereplők ezt mindenféle szempontból kompenzálják, és ők maradnak a regény legerősebb pontjai.

A Lassan izzó tűz szövege könnyed, nem tömör, olvastatja magát, így azt nyújtja, amit egy jó regénynek kell: kikapcsol és beszippant. Ha valaki nem azt a krimit keresi, amiben minden második oldalon meggyilkolnak valakit, és szeret összetett, izgalmas karakterekről olvasni, érdemes a könyvvel egy próbát tenni.

Hawkins, Paula. Lassan izzó tűz. XXI. Század, Budapest, 2021, 304 oldal.

Paula Hawkins hitavalos honlapja: paulahawkinsbooks.com


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek