Könyv hétvégre! Magyar mediterránia: Szárazság

Rojik Tamás két a Napkút kiadónál megjelent kisregény után egy 2050-ben játszódó ifjúsági történetet írt, melynek egyik központi témája a jövőben bekövetkezhető környezeti nehézségek és változások. A Szárazság, annak ellenére, hogy a fiatalabb korosztálynak szól, nagyon fontos és komoly problémával foglalkozik, és mellette még egy élvezetes olvasmány is nem feltétlenül csak gyerekek számára.

Története 2050-ben Budapesten játszódik, két 15 éves tinédzserrel a főszerepben, Danival és Anikóval, akik osztálytársak, és szabadidejükben együtt képregényeket rajzolnak. Amellett, hogy a gimnáziumi élet amúgy sem egyszerű egy fiatal számára, a két főhősnek szigorú szabályok szerint kell élnie az életét. Magyarországon ekkorra az átlaghőmérséklet már jócskán megemelkedett, és a globális vízhiány miatt vízkorlátozást vezettek be az országban. Friss húshoz és zöldséghez csak a legtehetősebbek juthatnak hozzá, a fő élelemforrás az emberek számára egy mesterséges energiaszelet. Hamarosan lázadás tör ki a fővárosban, víz nem folyik többé a csapból, és Dani kénytelen Anikó keresésére indulni a Mecsek felé, ahonnan a lány származik, mert megszakadt vele minden kapcsolat. De vajon sikerrel járhat-e egy ilyen elkeseredett helyzetben?

A Szárazság legfőbb érdemei közé tartozik az egyszerűség, tehát nincs túlbonyolítva, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne egy alaposan kidolgozott (sokszor a korlátozások miatt rémálomszerű) világ mögé illetve köré építve. Sajnos a jelenlegi helyzet miatt valóban a regényben fölvázolt jövőkép felé haladunk, így igen lényeges feladat, hogy tegyünk ellene és felhívjuk rá a figyelmet. Rojik Tamás könyve pedig ebből bizony jelesre vizsgázik, így nem csak egy izgalmas történetet kap az olvasó, hanem a környezetvédelemből és bolygónk megóvásából is fontos leckét kap, ráadásul egy könnyed, semmiképpen sem szájbarágós stílusban.

Emellett a szöveg dinamikus és olvastatja magát, a cselekmény szinte végig, de főleg a regény második felében feszesre húzott. A két főszereplő között jól működik a kémia, könnyű velük azonosulni, így azonnal aggódik is értük az olvasó, ha bajba kerülnek. Egyedül talán Dani beszédzavara az, ami néha megtöri az írás lendületét, illetve néhány akciódús jelenet lehetett volna kicsit bővebben kibontva, de ez utóbbi betudható a könyv ifjúsági regény mivoltának.

Összességében a Szárazság egy abszolút pozitív élmény, egy kortalan írás szerethető karakterekkel és egy életbevágóan fontos központi témával.

A szerzővel készített interjút ITT lehet elolvasni.

Rojik Tamás. Szárazság. Tilos az Á Könyvek, Budapest, 272 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minketFacebook

Rojik Tamásról készült fotó: Vados Anna


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek