Könyv hétvégre! Rémnapló: Gyilkos az úton

James Ellroy az amerikai krimi irodalom egyik meghatározó alakja, aki legfőképpen egyedi, tömör mondatokból álló stílusáról ismert, hiszen nagyon ritkán használ kötőszavakat. Ez igazából a véletlen műve: szerkesztője egyik regénye kapcsán kérte tőle, hogy rövidítse meg a kéziratot száz oldallal, ám ahelyett, hogy Ellroy egész mondatokat törölt volna, inkább a kötőszavakat ritkította meg jócskán, és így egy egészen egyedi hangot hozott létre. Külön érdekesség még, hogy a szerző kizárólag kézzel ír, és könyveihez akár több száz oldalas vázlatot is készít. A Gyilkos az úton című regénye 2019-ben jelent meg hazánkban, és benne egy különösen kegyetlen sorozatgyilkosról olvashatunk.

Történetének főszereplője Martin Michael Plunkett, egy magas, sötét hajú, intelligens fiatalember, akit 1984-ben letartóztat az FBI gyilkosság vádjával. Mert Martin egy sorozatgyilkos, aki közel 30 éves pályafutása alatt olyan hidegvérrel és kegyetlenséggel tette el láb alól gyanútlan áldozatait, hogy arra talán nincsenek is szavak. Elfogásakor csak akkor ment bele abba, hogy bevallja a gyilkosságokat, ha a saját maga módján mesélheti el őket, és így ismerhetjük meg az életútját, melyet már egészen tinédzser kora óta behálóztak a különböző perverz fantáziák. Majd nem sokkal később, ezek a fantáziák valóságossá váltak.

Az egészen biztos, hogy James Ellroy Gyilkos az úton című regénye nem egy megszokott krimi. Itt a sorozatgyilkos személye azonnal ismert, sőt, a könyv konkrétan úgy indul, hogy már elfogták az elkövetőt. A szerző innen csavar egyet a megszokott mintán, és megismerhetjük Martin Plunkett E/1-ben elbeszélt történetét egészen a gyerekkorától. Plunkett nemhogy vetekszik a kora legkegyetlenebb sorozatgyilkosaival, hanem ki is neveti, meg is veti őket, ha nem tartja elég kifinomultnak a módszereiket; Charles Mansonnal például személyesen találkozik a börtönben, amely jelenetnél a két rossz közül a kisebbiket választva a főszereplővel kezdünk szimpatizálni. Merthogy a Gyilkos az útonban a főszereplő egyben az antagonista is, míg az utána nyomozó FBI ügynöknek csupán a mellékszerep jut. Kockázatos, amit Ellroy csinál, de a regény valahogy mégis működőképes marad. Hiába az ellenszenves, kegyetlen elbeszélő, a szöveg olvastatja magát, a rémtettek ellenére tudni akarjuk, mi fog legközelebb történni, hogy ki lesz a következő áldozat, aki Martin Plunkett karmai közé kerül.

Ugyanakkor a szöveg nem éppen a legkönnyebb olvasmány, hiszen néhány jelenet egészen könnyen fölkavarhatja a gyomrunkat, elidegeníthet minket, csakúgy, ahogy a pszichopata főszereplő elidegenedik a körülötte lévő világtól. Ha valaki esetleg Martin hajlamának magyarázatát a múltban keresi, könnyen lehet, hogy csalódás fogja érni, hiszen a főhős motivációja egyszerűen a gonoszság, az, hogy nem gyötri a lelkiismeret, és ezáltal bármit megtehet, amit csak akar.

Ellroy, James. Gyilkos az úton. Jaffa, Budapest, 2019, 326 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek