Könyv hétvégre! Bourbon túra: Ha a szent kocsma is bezár

Lawrence Block az amerikai krimi irodalom egyik jelentős alakja, aki írói karrierjét az 1960-as években kezdte, azóta pedig több mint hatvan regényt és száznál is több novellát írt. Pályafutása során a zsáner nagy presztízsű elismerésivel tüntették ki, elnyerte többek között a Shamus-, Edgar-, Maltese Falcon- és Gyémánt Tőr-díjakat. Két jelentős sorozata ismert, az egyik főszereplője Bernie Rhodenbarr, a betörő, akiből könyvárus lett, a másiknak pedig Matthew Scudder, az alkoholizmussal küzdő magánnyomozó; ennek a másodiknak egyik kiemelkedő darabja a Ha a szent kocsma is bezár című regény.

Törénete 1975-ben játszódik New York-ban, amikor az egyik ír kocsmát kirabolják, ahol éppen Matthew Scudder iszik. A tulajok hiába ajánlanak föl pénzjutalmat a nyomravezetőknek, senki nem tud semmit. Kicsivel később egy másik kocsmából a főkönyv tűnik el, és hamarosan jelentkeznek az elkövetők, hogy megkérjék érte a megfelelő összeget. Scudder igazából nem akar belekeveredni az ügybe, nem is tartja magát magánnyomozónak, csupán egy személynek, aki szívességet tesz a barátainak pénzért, de végül mégis valahogy az események sűrűjébe csöppen. Azt teszi, amit mindig szokott, az utcákat járja, kérdez, emberekkel beszélget, míg hozzá nem jut a puzzle összes darabjához. De nem biztos, hogy az igazság mindenkinek tetszeni fog…

A Ha a szent kocsma is bezár a Scudder-sorozat hatodik darabja, és érdekes, hogy a szerző igazából az ötödikkel – Nyolcmillió halál − kívánta lezárni a szériát, melynek végén a főhős bevallja alkoholizmusát, és elindul a fejlődés útján. A Ha a szent kocsma is bezár igazából a sorozat első darabja (Az apák bűnei) előtt játszódik egy évvel, és ékes bizonyítéka annak, hogy Block milyen jól tette, hogy tovább folytatta Scudder történetét, mert sokak kedvencévé vált a regény.

A Ha a szent kocsma is bezár ötvözi mindazt, amiért olyan élvezetes olvasni a New York utcáit járó, szabadidejét kocsmákban töltő, bourbont és kávét nagy mennyiségben fogyasztó magánnyomozó történetét. A regénnyel nem csak egy remek krimit kapunk, hanem egyben egy korrajzot, miközben Scudder nyers, egyszerű, letisztult mondatain keresztül betekintést nyerünk az alkohollal és vérrel átitatott betonrengetegbe. Megmosolyogtató, hogy abban az időben például volt a konditermekben dohányzásra kijelölt hely, és néhányan használták is súlyzózás közben, ha szünetet szerettek volna tartani.

A Ha a szent kocsma is bezár azért is ajánlott olvasásra, mert ha esetleg még nem volt szerencsénk egyetlen Scudder-könyvhöz sem, ez kitűnő beugró darab lehet, amely garantáltan megkedvelteti velünk mind a főhőst, mind pedig az írót.

Block, Lawrence. Ha a szent kocsma is bezár. Agave Könyvek, Budapest, 2008, 224 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek