Könyv hétvégre! Kedves szálló: Alkony Motel

Simone St. James közel két évtizedet dolgozott a televíziózás világában, hogy aztán regényei egyre nagyobb sikerei után minden idejét az írásnak szentelje. Két könyve is felkerült az USA Today és a New York Times bestseller listájára, a Broken Girls és a magyarul nemrég az Agave Könyvek gondozásában megjelent Alkony Motel. Az Alkony Motel kifinomult érzékkel és stílussal meséli el nekünk két fiatal nő és egy különös szálló történetét, megfűszerezve az egészet egy kis misztikummal.

Történetének főszereplője Carly Kirk, aki egy nagyobb pénzösszeghez jut nemrég elhunyt anyja halála után, így úgy dönt, egy időre félreteszi egyetemi tanulmányait, és Fell városába utazik. Célja a 35 éve, 1982-ben eltűnt nagynénje, Vivian Delaney megtalálása, aki látszólag minden előjel nélkül egyik napról a másikra felszívódott. Carly csupán annyit tud róla, hogy a város szállójában, az Alkony Motelben dolgozott, amely pont úgy néz ki 2017-ben is, mint 3 évtizeddel ezelőtt, semmi nem változott rajta. Carly ugyanúgy az éjszakai műszakot vállalja a motelban, mint Viv, és hamarosan furcsa dolgokat tapasztal: ajtók nyitódnak és záródnak maguktól, néha furcsa alakok tűnnek föl a távolban, majd szívódnak föl nyomtalanul. Lehet, hogy a nagynénjével valami természetfeletti végzett? Carly megszállott nyomozásba kezd, és közben az ő élete is veszélybe sodródik.

Az Alkony Motel egyik legnagyobb erőssége a komor atmoszféra és az izgalmas rejtélyen kívül, hogy rögtön két egész történetet is kapunk a főszereplőkkel együtt. A regény két idősíkon játszódik egyszerre, így felváltva olvashatjuk az 1982-ben és 2017-ben történő eseményeket. Míg Carly eltűnt nagynénje után kutat, és jut el a városban megesett különös gyilkosságokig, addig nagynénje a múltban azt próbálja kideríteni, vajon a különböző években elkövetett emberölések összefüggenek-e valahogy. Meglepő a hasonlóság a két karakter között, Viv és Carly afféle sorstársak, akik hazulról elmenekülve végül Fell-ben kötöttek ki, és itt találtak egy olyan célt, amely kellő motivációt biztosított számukra. Mindketten eszesek, előzékenyek és csinosak, de azért különböznek annyira egymástól, hogy különálló személyiségekről beszélhessünk.

Az Alkony Motel újabb pozitívuma, hogy annak ellenére, hogy Viv és Carly igazság szerint majdnem ugyanazt a rejtélyt oldja meg, a regény mégis elkerüli az önismétlést az idősíkokon, a két szál tökéletes harmóniában egészíti ki egymást, az izgalom pedig egy pillanatra sem hagy alább. Ehhez társul még a könyv kellően komor atmoszférája, hiszen a cselekmény nem csak késő őszi/kora téli időszakban játszódik, hanem nagyrészt éjjel, mivel a karakterek ebben az időszakban dolgoznak. Tovább erősíti az Alkony Motel erényeit, hogy a benne szereplő természetfeletti csak afféle háttérzajként funkcionál, így nem érződik soknak, ugyanakkor fölöslegesnek sem. Egyetlen negatívumként talán azt lehetne felhozni, hogy a két fő karakter néha túl könnyedén jut bizonyos következtetésekre, megoldásokra, melyek bár később bizonyosságot nyernek, de az adott pillanatban nem tűnnek megalapozottnak. Szerencsére, ez semmit nem ront az összképen, és az Alkony Motel egy piszok jó olvasmány marad.

St. James, Simone. Alkony Motel. Agave Könyvek, Budapest, 2021., 374 oldal.

Simone St. James hivatalos honlapja: http://www.simonestjames.com/


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek