Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Közös intézményt nyit a Pompidou Központ és a Picasso Múzeum

Párizs elővárosában nyit közös központot a két múzeum

A párizsi Pompidou Központ és a Picasso Múzeum egy közös létesítményt hoz létre a francia főváros egyik elővárosában, Massyban. Ezt kedden jelentette be a két intézmény igazgatója a Pompidou Központban –  adta hírül az MTI tudósítója, Venczel Katalin.

 

Az új létesítmény (Centre Pompidou Francilien – Fabrique de l’Art / Musée national Picasso-Paris – POMPICART) a világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményével rendelkező Pompidou Központ 140 ezer műtárgyának és a Picasso Múzeum ötezer műből álló gyűjteményének raktáraként is szolgálni fog.

 

Picasso által inspirált Yves Saint-Laurent ruha a Picasso Múzeum kiállításán 2022-ben (Fotó: Facebook/ Musée Picasso Paris/ Thibaut Voisin)

 

Massyban 2024 májusában kezdődnek el az építési munkálatok, a központ pedig 2026 nyarán nyitja meg kapuit, egy évvel azután, hogy a Pompidou Központ öt évig tartó felújítási munkálatokra bezár.

 

Tóparton épül az új intézmény

 

Napozó terasz (Fotó: Facebook/ Centre Pompidou)

A kedden bemutatott építészeti tervek szerint a két teljesen különböző oldallal rendelkező épület egy tó partján épül meg Massyban.

Philippe Chiambaretta tervező a sajtótájékoztatón elmondta: az egyik oldal egy teljesen zárt építmény lesz.

Olyan, mint egy páncélszekrény, a műtárgyak optimális tárolására és megőrzésére, míg a tó felé néző része – amely a nagyközönség által ingyenesen lesz látogatható – egy három szinten nyitott terű és növényekkel bevont, illetve üvegfelületű építmény lesz, a tetején egy háromezer négyzetméteres tetőterasszal.

A 31 ezer négyzetméter alapterületű, kétezer négyzetméternyi napelemmel és zöld felületekkel ellátott központ 105 millió euróba kerül.

A hibrid létesítményben a raktáron kívül restaurációs műhelyek és szakmai irodák fognak működni, s a két múzeum gyűjteményeiből összeállított kiállításokkal, könyvtárral, kávéházzal és számos kulturális programmal is várják majd az érdeklődőket.

 

“Nagyon boldog vagyok. Elővárosiként társadalmi revánsként élem meg a döntést. Ez a bizonyítéka annak, hogy az elővárosokban is lehet csodás dolgokat csinálni” – mondta a sajtótájékoztatón Nicolas Samsoen, Massy polgármestere.

 

Miért pont Massy?

 

A Párizstól 30 kilométerre délre található, 50 ezer lakosú kisvárost kilenc pályázó közül választotta ki a két állami múzeum.

“Ez egy történelmi döntés két okból is” – mondta Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke.

“Ez az első alkalom, hogy egy nagy párizsi intézmény nem egy vidéki városban vagy külföldön, hanem a körgyűrű másik oldalán nyit fiókintézményt. De a döntés a jövőnek is szól. Massy egy olyan hely, ahol Franciaország jövőjét építjük. A francia tudományos kutatások negyede a régióban koncentrálódik” – tette hozzá.

A PCA-STREAM építészeti iroda által tervezett központ északi bejárata 500 méterre lesz a még építés alatt 18. párizsi metróvonal Massy-Opéra nevű megállójától, amely várhatóan szintén 2026-ra készül el.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Egy Picasso-festmény által inspirált Moschino-ruha, a divatház 2020-as tavaszi/nyári kollekciójának darabja (Kép forrása: Facebook/ Musée Picasso Paris/ Photo: Moschino)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

További cikkek