Letartóztatták Haščákot, a Penta vezetőjét

Razziát tartott kedd délután a rendőrség a Penta befektetési csoport pozsonyi központjában. Letartóztatták Jaroslav Haščákot, a csoport egyik vezetőjét, akit korrupcióval és pénzmosással gyanúsítanak.

Az Aktuality.sk információi szerint ugyancsak őrizetbe vették a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárításának korábbi vezetőjét, Ľubomír Arpášt és a szintén titkosügynök feleségét, Danát is, akik a gyanú szerint 194 ezer euró értékben kötöttek szerződést fiktív tanácsadói tevékenységről egy olyan céggel, amely Haščák ellenőrzése alatt áll.

A rendőrség szerint az összeg a Gorilla-felvétel eladásáért járó jutalom volt. A gyanú szerint Arpáš lemásolta a felvételt, és miután távozott az SIS-től, eladta Haščáknak. A fizetségként a felesége tulajdonában lévő cég 2006 és 2008 között fiktív tanácsadási szolgáltatásokat nyújtott Haščák Barkont nevű vállalatának. Arról, hogy Arpáš és Haščák a felvétel kapcsán üzletet kötött, magának a titkosszolgálatnak a nyomozati anyagában is szó esik, amelyet valaki 2011-ben nyilvánosságra hozott. Arpášt már november 24-én őrizetbe vették.

Az ügyről Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter később ígért tájékoztatást. Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a rendőrségi razziával egy időben a közösségi oldalán a következőket írta: „A maffia csak annyira erős, amennyire gyenge az állam. Pont.”

Az Új Szó kiadója a DUELL-PRESS Kft., amely a Penta befektetési csoport 100 százalékos tulajdonában van.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek