Levédia hódít – nagy dobás a Magyar Rhapsody Projekt új albuma

Tombolt a közönség az együttes koncertjén, a Tisza-tavi Fesztiválon. Frontemberüket, Bársony Bálintot a fellépés után kérdeztük.

Levédia című új lemezükön magyar klasszikus zeneszerzők műveit, népdal gyűjtéseit dolgozták fel. Ezeket modern és ősi magyar hangszereken előadva, világzenei megszólalásban hallhatta múlt hétvégén a fesztivál közönsége.

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Hogyan lehet meghatározni azt a zenét, amit most a Magyar Rhapsody Projekttől hallottunk?

Bársony Bálint: Ősi, magyar, szakrális zene, ami keveredik a klasszikus zenével, a jazzel, a világzenével. Mindenki azt rakja el magának belőle, amire a legjobban szüksége van. Az eddigi visszajelzések alapján testet, lelket, szellemet gyógyító rezgés, gyógyító zene.

– Mit szólsz hozzá, milyen szeretettel fogadtak itt benneteket? Kitörő sikert aratott a ma esti produkció…

– Általában nagy sikere szokott lenni a Levédia című koncertünknek, de az, hogy egy hosszú komolyzenei műsor után, amiben volt egy órás csúszás is, ennyire kitartó legyen több mint ezer vagy ezerötszáz ember, az számomra meglepő volt, és nagyon-nagyon jól esett. Köszönjük szépen a közönségnek!

Koncert közben a Tisza-tavi Fesztiválon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

– Mennyire vagytok új zenekar?

– Mi, a tagok már tíz éve együtt dolgozunk, különböző színházi produkciókban, jazz projektekben. Most, az elmúlt másfél éves pandémia alatt döntöttünk úgy, hogy az összes ilyen munkát befejezzük, és egy dologra koncentrálunk: az új Magyar Rhapsody Projekt lemezre. Ez a második lemezünk egyébként, az első jóval dzsesszesebb volt, ez pedig inkább a filmzenék irányába megy. Elek Norbert szerzőtársammal több filmzenei, meg színházi darabon is dolgozunk, mint zeneszerzők, ezért is, meg az ősmagyar zenének a kutatása kapcsán rengeteg régi hangszert vásároltunk, amit integráltunk a mi zenénkbe. Ezek valahogy mindnyájunkban benne vannak, a magyar lélekben benne vannak. Azt gondolom, ebben az időszakban nagyon nagy szükség van arra, hogy legyen miből táplálkozni a magyar embereknek. A mostani harc nem arról szól, hogy lovasíjászni vagy kardozni kell, hanem, hogy saját magunkkal harmóniába kerüljünk, és ezáltal egészségünket meg tudjuk tartani. Talán ez a zene ebben tud segítséget adni.

– Ma este sok népdalra ráismerhettünk. A magyar népdalok az alap a zenétekben, ha jól veszem ki…

– Igen! Ezek a mi gyökereink, ezekből kell táplálkozni.

– Maga a Magyar Rhapsody Projekt mióta létezik?

– Hét, illetve már nyolcadik éve létezik. Az első öt év arról szólt, hogy koncerteztünk. Utána készítettük el az első lemezünket, azzal is turnéztunk sokfelé. Az elmúlt másfél évben készült el, a pandémia alatt a második lemezünk, ami egy hónapja jelent meg, és nagyon jók a vele kapcsolatos visszajelzések.

– Köszönöm szépen a beszélgetést, meg a mai remek koncertet, és további sok sikert kívánok!

Részlet a Levédia című produkcióból itt található:


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek