-KiemeltÉletmódTrend & Dizájn

5 tévhit a stílustanácsadásról, amivel gyakran találkozom

Avatar

Összeállítottam egy listát azokról a tévhitekről, melyek a stílustanácsadást lengik körül, és melyekkel az ismerősi körömben is gyakran találkozom. Ha pedig már Neked is megfordultak az alábbiak a fejedben, épp jó helyen jársz! Engedd meg, hogy válaszoljak rájuk!

Tévhit #1: A stílustanácsadók az aktuális divatot erőltetik rád, és előszeretettel öltöztetnek bohócnak

A stílustanácsadót gyakran keverik a stylisttal, pedig nem azonos a kettő. Míg a stylist elsősorban magazinok és a televízió számára dolgozik, és a legfrissebb trendeket jeleníti meg az ügyfelein, addig a stílustanácsadó a hétköznapokban is viselhető, az ügyfél személyiségéhez, életstílusához, céljaihoz, testalkatához és színtípusához illő öltözet kiválasztásában segít – ez pedig nagyrészt független az aktuális divattól. Természetesen mi sem megyünk el a divat mellett, az ügyféllel közösen kialakított alapruhatárat a trendeknek megfelelő darabokkal fűszerezzük, hogy az up-to-date legyen.

Tévhit #2: Humbug az egész

Ez egy gyakori és igen velős vélemény általában azoktól, akik először hallanak stílustanácsadásról. Nagyjából annyit tesz, hogy a stílustanácsadás mögött nincs valós tartalom, tudományos alap. Pedig mind a pszichológia, mind a matematika szerepet játszik a munkánkban, akárcsak az etikett ismerete. Alapvető fontosságú megismerni az ügyfelet, hiszen az a cél, hogy jól érezze magát a bőrében, és magabiztosságot sugározzon azokban a ruhákban, melyeket visel – csak így lehet ugyanis hiteles. A tanácsadás részét képezi a testalkat elemzés, ami színtiszta matematika, a test arányait meghatározva kiválaszthatók az ügyfélnek leginkább előnyös szabásvonalak, fazonok. Ami pedig az etikettet illeti, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a dress code-okkal, hogy mindenkor az alkalomhoz illő öltözéket válasszuk.

Tévhit #3: Ízlése vagy van az embernek, vagy nincs – nem lehet tanulni

„Ha pedig tanulható, akkor sablonos a végeredmény, semmi egyedi nincs benne.” – írta nemrégiben egy ismerősöm, amivel már akkor is vitatkoztam. Azt gondolom ugyanis, hogy a jól öltözöttség igenis tanulható: ha tisztában vagyunk önmagunkkal (ez nem megkerülhető!), a testalkatunkhoz illő és előnyös szabásvonalakkal, a hozzánk passzoló színekkel, valamint az esetleges elvárásokkal a viseletünket illetően (pl. üzleti megbeszélések, black tie alkalmak, stb.), akkor szilárd alappal rendelkezünk a személyes stílusunk kialakításához. Mitől lesz személyes? Attól, hogy a saját ízlésünket, egyéniségünket beletesszük, ez adja meg a dolog sava-borsát. A tanácsadás nem arról szól, hogy tucatembereket kreáljunk.

Tévhit #4: Csak hölgyek számára létezik ilyen szolgáltatás

A stílustanácsadás nem a hölgyek privilégiuma, urak is igénybe vehetik a szolgáltatást. Sőt, tapasztalataim szerint gyakran még nyitottabbak is az öltözködési tanácsokra, mint a hölgyek.

Tévhit #5: A stílustanácsadás megfizethetetlen

Ezt azért nem szoktam érteni, mert olyanoktól hallom, akik korábban még nem vettek részt tanácsadáson, és ajánlatot sem kértek a kiszemelt tanácsadótól. Mindenképpen érdeklődjünk az elérhető szolgáltatás-csomagokról, ezek tartalmáról, egyénre szabhatóságáról (pl. van, akit kifejezetten az üzleti stílus érdekel, akkor ezen legyen a hangsúly). Fontos a tanácsadó személyisége, az, amit képvisel, közel álljon hozzánk – hiszen a stílustanácsadás is egy bizalmi dolog.

Ha további kérdésed van a stílustanácsadással kapcsolatban, keress bátran üzenetben Oszlassuk el a kételyeket! 🙂

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB