Trend & Dizájn

A luxus londoni fellegvára – 110 éves a Selfridges

A Selfridges a világ egyik leghíresebb nagyáruháza, a londoniak és a turisták Mennyországa, mely forradalmasította a kereskedelmet, és vásárlási kultúrát alakított ki az Egyesült Királyságban.

Az áruház története 1879-ig nyúlik vissza. Ebben az évben nevezték ki a fiatal Harry Gordon Selfridge-et a chicagói Marshall Field’s nagykereskedelmi divíziójának készletezőjévé. Selfridge szorgalmasan dolgozott a vállalatnak húsz éven át, egyre feljebb lépkedve a ranglétrán, mígnem junior partnerré válhatott. Mindeközben beházasodott egy jónevű családba, így vagyonos ember lett belőle.

A fiatal Harry Gordon Selfridge

1906-ban Londonba utazott, ahol egy figyelemre méltó piaci rést fedezett fel, mégpedig, hogy a londoni vásárlói szcéna messze elmaradt más nagyvárosokétól. Ezért úgy határozott, megnyitja saját áruházát! Az volt a célja, hogy egy nagyszabású, extravagáns áruházat hozzon létre, ahol mindenkit szívesen látnak. Ötlete megvalósításába 400 ezer fontot invesztált, és lebonttatott több épületet az Oxford Street-en, hogy helyet adjon káprázatos neoklasszikus stílusú üzletének. A Selfridge & Co. 1909 márciusában nyílt meg, aznap 150 ezer (!) ember látogatott el az üzletbe. Selfridge-nek kiváló érzéke volt a marketinghez, figyelemfelkeltő reklámkampányokat készített a vásárlók számának növelésére. Azt akarta elérni, hogy a vásárlás ne csak „szükséges” dolog legyen, hanem kikapcsolódás és közösségi tevékenység egyszerre. Az üzlet annyira sikeresnek bizonyult, hogy hamarosan franchise rendszerben működtek, Sheffieldben és Leedsben is boltot nyitottak, ami a Selfridges-t a legnagyobb kereskedelmi csoporttá emelte Európában.

A Selfridges épülete 1909-ben

A Selfridges volt az egyik első üzlet, ahol a vásárlók figyelmének felkeltésére csinos kirakatokat rendeztek be a viktoriánus kor második felében. Ez markáns különbség volt a korábbi gyakorlathoz képest, amikor még az eladók az ajtóban állva próbálták az üzletbe csábítani a vevőket. Érdekesség, hogy az 1920-as évek végén, az üzlet tetőkertjén még divatbemutatót is tartottak!

Divatbemutató a nagyáruház tetőkertjében

A sors fintora, hogy Harry Gordon Selfridge szegényen halt meg szerencsétlen pénzköltései nyomán, valamint azt követően, hogy 1941-ben eltávolították a Selfridges igazgatóságából. A következő években aztán adták-vették az áruházláncot, ám az oxford street-i üzlet szerencsére megmaradt az Egyesült Királyság második legnagyobb üzletének a Harrods után. 2003-ban pedig még televízió-sorozat is készült Harry Gordon Selfridge életéről, mely az ITV-n futott az Egyesült Királyságban.

Hogy néz ki és mitől különleges ma is az áruház? Nos, a londoni Selfridges célja napjainkban, hogy a vásárlók biztosan luxusra leljenek a falai közt (valljuk be, erre jó esély van az 50 ezer négyzetméteren) – így megannyi luxusmárkával dolgoznak együtt, illetve forgalmazzák azok termékeit. A tavalyi évben még kampányt is indítottak „Radical Luxury” címmel, hogy megtalálják a luxus jelentését a mai világban.

A londoni Selfridges belül

A cipőosztály különösen izgalmas a Selfridges-nél: mind a női, mind a férfi részleg a világ legnagyobbjai közé tartozik, gyakorlatilag cipőpalota. Képzeljék csak el! A női részleg 3 200 négyzetméter, és több mint 5 000 pár lábbeli kerül a polcokra, több mint 100 márkától – köztük vannak a legnagyobbak is, a Valentino, a Michael Kors és a Timberland. A férfi részleg valamivel kisebb, 1 400 négyzetméteres luxus vásárlótér, körülbelül 80 márkával és több mint 3 000 pár lábbelivel. A raktárakban pedig megközelítőleg 100 000 pár cipő található, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő méretet.

Órákig el tudnánk nézelődni a Selfridges cipőrészlegén

Az ékszer részleg neve – nem meglepő módon – „Wonder Room”. Itt 1 700 négyzetméteren találunk finom ékszereket, órákat, szemüvegeket és más luxus kiegészítőket pl. a Rolex-től, a Cartier-tól vagy a Tiffany-tól.

A “Wonder Room”, káprázatos ékszerekkel

A hírességek is előszeretettel vásárolnak a Sefridges-ben. Egy alkalommal Al Pacino csomagjai elvesztek a reptéren, amikor Londonba érkezett. A világhírű színész stábja felhívta az üzletet, az áruház pedig lehetővé tette a színésznek és partnerének, hogy jóval záróra után ruhákat és kiegészítőket vásárolhassanak az ottlétükre. Szenzációt keltett néhány éve az is, amikor Katalin hercegné – akkor még Kate Middleton – egyedül vásárolgatott az áruházban. Ráadásul, van egy ún. Arany Könyv, amit gondosan elzárva tartanak a Selfridges-nél, és csupán kevesen tekinthetnek bele: ebben a könyvben található a királyi család tagjainak és más hírességeknek az aláírása, akik valaha ellátogattak az üzletbe, Pavarottitól John Lennon-on át Muhammad Ali-ig. Impozáns névsor, nemde?

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés