A vizes padlófűtéses felületek kifűtése | Pannonmagazin
HírExtra

A vizes padlófűtéses felületek kifűtése

Legutóbb egy társaságban szó esett mindenféle lakberendezéssel és lakásfelújítással kapcsolatos témáról. Amikor a hagyományos vizes padlófűtéses felületek burkolása került szóba, parázs vita kerekedett arról, hogy tényleg olyan nagyon fontos-e még a burkolás előtt kifűteni azt és valóban csak azt követően lehet-e elkezdeni a burkolást.

Szó szót követett és nagyon fontos ismeretekkel gazdagodhatott az est összes résztvevője. Burkolási szakértővé ugyan egyikünk sem képezte át magát e rövid eszmecsere alatt, de az biztos, hogy ezáltal számos homályos pont sokkal egyértelműbbé vált.

A vizes padlófűtést burkolás előtt mindenkor ki kell fűteni

A fűtési rendszerek nem igazán tartoznak az olcsó épületgépészeti elemek közé. Éppen emiatt is olyan nagyon fontos, hogy az ezekkel kapcsolatos minden probléma még azelőtt napvilágra kerülhessen, mielőtt azok alkotóelemeit bármivel teljesen eltakarnánk. Egy vizes padlófűtéses rendszer esetében a kígyózó csöveket betonágy burkolja be. Ha ezzel a betonággyal valami probléma van és – mondjuk – reped vagy törik, akkor sokkal jobb, ha nem a csempézett felülettel beburkoltan teszi. Akkor nemcsak a beton törik vagy reped, hanem a drága csempe is „megy a levesbe” a betonnal együtt. Emellett még – szerencsére – nagyon sok, betonnal kapcsolatos hiba javítható is, létezik már rá a megfelelő technológia. A szakképzett mesterek ügyelnek a gondos és előírásszerű kivitelezésre és a munkafolyamatok helyes sorrendjének és lépéseinek betartására.

És tényleg igaz, hogy „a víz az úr”

A betonkészítéshez nagyon sok vízre van szükség. És ami a betonba egyszer bement, annak nagy része ki is kell, hogy jöjjön onnan. Ha pedig a folyamat során bármi okból elhagyják a vízmentesítést és csak úgy, nosza rajta, gyorsan felpakolják a járólapokat a nem kellően száraz betonalapra, akkor bizony a felfelé induló vízmennyiség fel fogja feszíteni a drága és szép csempéket is. A friss beton megkötésére 28 napot kell várni. Nem érdemes annak a szavára sokat adni, aki azzal áltat minket, hogy kevesebbet. Ekkor még benne van az a víz, amit maradéknedvességnek neveznek. És ez az, amit mindenképp távozásra kell bírni a betonból.

A nyári forróságban is ki kell fűteni!

Egy köbméter betonban sok, közel 200 liter víz van. A 28 napos kötési idő leteltével kell megkezdeni a betonaljzat felfűtését úgy, hogy négy napon keresztül napi 10 fokkal meg kell emelni a csövekben lévő víz hőmérsékletét, amíg az el nem éri az 55 fokot. És ezt az 55 fokos hőmérsékletet kell bizony tartani 10 teljes napon át. A nyári kánikulai melegben is! Utána sem szabad csak hirtelen lekapcsolni a fűtés gombját! Ugyanúgy fokozatosan kell 10 fokonként lehűteni a rendszert. Ez legalább 5 napon keresztül tartson! Az aljzat beburkolásának pedig az ezt követő két hétben mindenképpen meg kell történnie. A Csempehegyek weboldalán csodás járólapokat találni ehhez.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB