Az online pszichológiai konzultáció előnyei és hátrányai | Pannonmagazin
Család

Az online pszichológiai konzultáció előnyei és hátrányai

A koronavírus okozta járvány megváltoztatta az életünket, és olyan dolgokra is rádöbbentett, amelyekkel eddig nem voltunk tisztában. Az, hogy ezek a dolgok pozitívak vagy negatívak, esetleg mindkettővel dolgunk akad, bizony igencsak változó. Abban azonban sokan hasonlítunk, hogy több dologban megőriztük az új élethelyzetben kialakított szokásainkat.

Mivel a járvány miatt korlátozásokkal kellett szembenéznünk, az online megoldások a népszerűbbé váltak. Többet vásárolunk online, és nyitottabbá váltunk azokra a szolgáltatásokra is, amelyek az internet segítségével vehetőek igénybe. Rájöttünk arra, hogy így időt, energiát és végső soron pénzt is spórolhatunk.

Online kommunikáció

Az online kommunikáció eddig sem volt ismeretlen, s számos applikáció és program segít minket abban, hogy áthidaljuk az egymás között lévő távolságot.

A karantén idején nemhogy csökkent, hanem nőtt az igényünk a lelki támogatásra, és szerencsére sokan voltak, akik segítettek. Az Onlinepszichológus.net szakemberei nagy gyakorlattal rendelkeznek az online konzultáció területén, és a következő tanácsokkal segítenek abban, hogy eldönthessük: nekünk megfelel-e ez a terápiás forma.

Előnyök, amelyek az online konzultációval járnak

Az online pszichoterápiás konzultáció épp olyan szabadságot képes adni, mint más online szolgáltatások: gyors elérhetőség, kevesebb időráfordítás, nagyfokú rugalmasság. A szakember kiválasztása is szabadabb lehet, noha talán így nehezebb a megfelelő végzettséget, képzettséget ellenőrizni, viszont hatékonyabban működhetnek az ajánlások.

Az online konzultáció keretében a klinikai szakpszichológus/pszichoterapeuta szakember képes valódi segítséget nyújtani lelki problémák esetén. Abban az esetben pedig, ha esetleg szükséges lenne, képes továbbirányítani olyan terápiába, amely valódi megoldást hoz a problémákra.

Az online konzultációs forma kifejezetten alkalmas arra, hogy hosszú távú kapcsolatot tartsanak fenn a páciensek a szakemberekkel az interneten keresztül.

Az online konzultáció hátrányai

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem mindig működhet a terápia online formában. Kizáró okok a komolyabb személyiségzavarok és a különböző veszélyeztető állapotok egyaránt. A kapcsolat ezenfelül online formában leginkább a verbalitásra szűkül, ezáltal csökkennek a nonverbális kommunikációs jegyek, amik nehézséget okozhatnak az online terápiában nem járatos szakember számára.

A legfontosabb az, hogy magasan képzett és megbízható, lehetőleg az online terápiában jártas pszichológust, illetve pszichiátert válasszunk, akivel úgy érezzük, hogy az online térben is megvan köztünk a megfelelő bizalom. Az a légkör, amelyben képesek vagyunk megnyílni és őszintén beszélni magunkról. A megfelelő (zavartalan) környezet megteremtésére online is fontos.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB