Egy életen át hordozott sebek: meggyógyíthatjuk őket? | Pannonmagazin
Család

Egy életen át hordozott sebek: meggyógyíthatjuk őket?

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy ideális, szerető otthonból repülhet ki az életbe, és sajnos még többen vannak azok, akik az elfogadás, illetve a támogatás érzését nem (vagy nem kellőképpen) tapasztalták meg, számos sérelmet szereztek gyermekként.

Befolyásolják ezek a tapasztalatok később a párkapcsolatot, és ha igen, akkor mit tehetünk ellenük?

A nem megfelelő szülői háttér

A nem megfelelő szülői háttér nagyon sok mindent jelenthet, hiszen előfordulhat olyan, hogy valaki csak úgy érzékeli, hogy nem passzoltak megfelelően a dolgok, míg mások kifejezetten elhanyagoló, bántalmazó családban cseperedtek fel. Tetszik nekünk vagy sem, a gyökereitől senki sem függetlenítheti magát teljesen.

Akarva és akaratlanul is cipeljük magunkkal saját terheinket, és bármilyen erősek, figyelmesek vagyunk, nem tarthatunk mindig mindent kontroll alatt. A valódi megoldás ehelyett az önismeret fejlesztése lesz, amely akár Online pszichológiai tanácsadás keretében is megvalósulhat.

Hogyan bújhat ki a szög a zsákból?

Az igazság mindig utat tör magának, semmit sem lehet a végtelenségig elnyomni, muszáj lesz előbb vagy utóbb szembenézni vele. De nem kell feltétlenül óriási dolgokra gondolni, elég, ha ráordítunk vagy rácsapunk a gyermekünkre.

A bántalmazás milyensége, illetve mértéke csak egyetlen tényező. Valójában a legkisebb bántás is feszültséghez, sőt, szükségszerűen agresszióhoz vezet a gyermekben is.

Hogyan hat mindez a gyermekre?

Talán még ennél is fájdalmasabb gondolat, hogy amikor a gyermek valamilyen bántást szenved el, akár saját magára is haragudni fog, ez pedig súlyosan befolyásolja a saját magáról alkotott önképét, s így az önbizalmát is.

Ha az agresszió nem a gyermek felé mutatkozik meg, hanem a szülőpár között van jelen, a gyerekek ezt is saját hibájukként értelmezik, hiszen az istenített szülők, akikben neki bíznia kell, nem lehetnek hibásak semmiért.

A saját érzések háttérbe szorulnak, s ezt a terhet bizony felnőttkorára is magával viszi, aminek végül számos kellemetlen következménye lesz majd, mint például a kontrollvesztettség, az önhibáztatás, a kellemetlen érzések normaként történő megélése.

Mit visz még tovább a gyermek felnőttkorba?

A traumák sokszor nincsenek is tudatában a gyermeknek, hanem rejtetten mozgatják a viselkedését és a sorsát. Ellehetetlenítik, hogy valódi intimitást élhessen meg, így párkapcsolatai nem igazán lesznek sikeresek.

Vagy ő maga is agresszív mintákat követ, de az is előfordulhat, hogy pont ő lesz a gyámkodó fél a kapcsolatában, illetve az is nagyon gyakori, hogy mindig mindent felfúj, túlzottan érzékenyen, labilisan reagál a dolgokra.

Létezik megoldás?

Habár a lélek látszólag felejteni szeretne, az egyén egészen addig nem léphet túl a saját sebein, amíg ki nem nyitja a ládáját, és alaposan szembe nem néz a tartalmával.

Mivel az elfojtott traumák nem tűnnek el és nem oldódnak meg, hanem rejtetten bár, de folyamatosan befolyásolják az életünket, ezért abban az esetben, ha szabadulni szeretnénk tőlük, egyetlen úton járhatunk, azon, hogy szembenézünk velük. Ön készen áll szembenézni a démonjaival, hogy megszabadulhasson tőlük?

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB