A mai napon, azaz október 10-én ünnepeljük a LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPJÁT.

De miért is olyan fontos ez?

A legtöbb ember küzd kisebb-nagyobb lelki problémával a munkahelyi stressz, párkapcsolati gondok s a többi miatt. Azonban ezeknél jóval komolyabb és “régebbről jövő” lelki betegségek is vannak, amit a gyerekkori bántalmak, sértések, megaláztatások a szülőkkel/diáktársakkal kapcsolatos konfliktusok, az anyai szeretet hiánya, szülők válása és még sok egyéb esemény okozhat.

A pszichológia tudományának fejlődésével ma már nem bélyegezzük meg (annyira) azon embertársainkat, akik saját magukkal vívnak küzdelmet. Rengeteg kiváló szakember dolgozik azon, hogy segítsen a mentális BETEGSÉGBEN szenvedőknek. Igen, ez egy betegég, akárcsak egy vírusfertőzés és aki beteg, segítségre és ellátásra szorul.

A civilizáció fejlődésével sajnos egyre gyakoribbá válnak a szorongással, lelki gyötrelmekkel járó kórok. Üdítő lenne, ha már az iskolában is lenne mentálhigiéniás nevelés, ami sok problémát megelőzne, enyhítene a gondokon. Sajnálatos módon Magyarország gyalázatos szinten mozog a gyakorlatilag nem létező lelki gondozás területén. A puszta születésszám elkseredett és mindenáron való növelése helyett sokkal értékesebb lenne testileg és lelkileg is EGÉSZSÉGES gyermekeket felnevelni.

Hogyan kezelik a lelket?

A mentális betegségek gyógyítása ugyanúgy történhet gyógyszerekkel, illetve terápiával és sok-sok beszélgetéssel. És talán 1-2 jó szóval, egy mosollyal. Sosem tudhatjuk, hogy a pénztáros, a villamoson velünk szemben ülő vagy akár a velünk együtt dolgozó kolléga miért “szomorú”.

Aki egészséges, elképzelni sem tudja, milyen sokat jelenthet például egy depresszióval küzdő ember számára akár egy idegentől érkező mosoly, egy “legyen szép napja” elköszönés. Egy ilyen, számunkra apróságnak tűnő gesztussal akár az egész napját felvillanyozhatjuk

A depresszió tüneteti enyhítő gyógyszereket sajnos Magyarországon előszeretettel alkalmazzák, pedig ezeket csak végső esetben lenne szabad felírni, mivel nagyon komoly hatásuk van az idegrendszerre és egyeseknél öngyilkossági hajlamot is okozhat. Bizonyos esetekben mégis szükséges az alkalmazásuk, mert lehetővé teszik a beteg számára, hogy a mindennapjaikat “átvészelhessék”. A gyógyulás kulcsa mégis sokkal inkább egy elkötelezett pszichológus/terapeuta szakmai segítsége és a család, esetleg közeli barátok támogatása. Ez utóbbi elképesztően fontos, hiszen a mentális betegségben szenvedők érzései “nem logikusak”, és ezt a szeretteik sem tudják igazán megérteni. A legtöbb, amit tehetünk a beteg feltétlen szeretetünkről és támogatásunkról való biztosítása. 

Ha közeli hozzátartozónk vagy barátunk mentális betegségben szenved, az egyetlen, amit igazán adhatunk, az a kitartásunk, hogy minden helyzetben mellettük állunk.

Te is segíthetsz!

Figyeljünk oda egymásra, vegyük észre a segélykiáltásokat, mert ez egészen biztosan nem úgy fog érkezni, hogy azt elsőre is tudjuk értelmezni (a bulimia és az anorexia is ide tartozik). Soha nem fog odajönni hozzánk se rokonunk, se barátunk, se kollégánk, hogy “te segíts már nekem, mert depressziós vagyok”. Ezt a kívülállóknak kell észrevenni – ráadásul a legtöbb betegnek nincs betegségtudata és magán sem tud segíteni. Olyan ez, mint a saját hajunknál fogva akarnánk kihúzni magunkat a vízből. Nem fog menni. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt és beszélgessünk el azzal az illetővel, akiről feltételezzük, hogy problémái vannak. Ha nem közeli rokonunk, barátunk, keressünk valakit, aki közel áll hozzá és figyelmeztessük. Ez életmentő lehet. Javasoljuk, hogy mindenképpen keressenek egy szakembert, akivel a beteg azonosulni tud.

A nemrég öngyilkosságot elkövetett Linkin Park énekese is depresszióban szenvedett – ékes bizonyítéka anna, hogy milyen egy alattomos betegségről van szó. Egy ilyen tett előre nem meg jósolható. Sosem tudhatod, hogy mi váltja ki, de bármilyen kedves gesztus segíthet.

Bárki jöhet veled szemben az utcán, aki szomorú és talán éppen borzasztó györtelmei vannak. Ha rámosolyogsz, lehet, hogy aznap megmentetted az életét.

Prof. Dr. Bagdy Emőke: Sötétségből a fénybe: megküzdés a depresszióval

 

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés