-KiemeltTükörképÚjratervezés

hogy élnek az emberek 1 autómentes városban? | Pontevedra, Spanyolország

14 ezer autó – több, mint ahány lakos – járta a  atlanti-óceán-parti spanyol (galíciai) város útjait. Iszonyatos levegőszennyezés és drogosok úton-útfélen, menekülő helyiek – ez jellemezte Pontevedrát még a millenium előtt. Mikor megválasztották Miguel Anxo Fernández Lores-t polgármesternek (1999), minden megváltozott. Első intézkedése volt, hogy az óváros 300 ezer négyzeméteréről kitiltotta az autókat és sétálóövezetté alakította.

Az autó- és buszmentes övezet méretét tovább növelték, a közlekedési lámpákat megszüntették, a sebességet 30 km/órában maximalizálták, felszámolták a felszíni és felszíni alatti parkolókat is (utóbbiak a peremkerületekre kerültek). A város mérete éppen idális, ha valaki gyalog akarja bejárni, kb. 25 percbe telik. Az autóstopp pedig meghozta eredményét: 70%-kal csökkent a CO2-kibocsátás, a korábbi halálos autóbalsetek száma gyakorlatilag 0-ra redukálódott (2009-óta senki sem halt meg gázolás miatt).

Pontevedra lakossága pedig szépen gyarapodik: még a régió többi települése válságban van, addig az autómentes városkába 12 ezer új lakos érkezett. Bár akadnak néhányan, akik kritizálják a rendszert, az eredmények magukért beszélnek.

Autózaj helyett az emberek madárcsicsergésre ébrednek, az utcán sétálva hallják egymás szavát és senkinek sem kell féltenie gyermekét, ha az útra lép

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés