ÉletmódÚjratervezés

Hogyan működhet a Feng Shui lakótelepi lakásban?

A manapság egyre elterjedtebb ősi kínai térrendezési szabályokat kicsi vagy szokatlan elrendezésű lakásban is alkalmazhatjuk. Valójában akkor is hasonló módon működnek a harmónia szabályai, ha éppenséggel a hatodik emeleten lakunk.  

A kínai térrendezés tanításai szerint csak szabályos formákból lehet szilárd és biztos életet és szerencsét építeni. Az eredeti Feng Shui iskolák a táj elemeit is tekintetbe veszik. Házunk építésekor vagy lakásunk kiválasztásakor ezért érdemes tekintetbe venni, hogy a lakás vagy ház alakja minél szabályosabb legyen, lehetőleg téglalap vagy négyzet alakú.

Ezt azonban a mai szűkös lakásviszonyok között nem egykönnyen lehet megvalósítani. Ha azonban a bagua térképet úgy fektetjük a lakásunk alaprajzára, hogy a bejárati ajtótól indulunk ki, a külső hatások helyett „belülről működtetve” azt, gyors eredményeket érhetünk el, ám ennek hatásfoka is rövidebb távú lehet. Természetesen ebben az esetben – élethelyzetünk megváltozását követően (ha megint elakadást érzékelünk valamely életterületen) – újabb térrendezésre lehet szükség.

Amennyiben egy ház vagy szoba alakja nem szabályos, akkor ez problémákat okozhat, amely problémákat a Feng-shui módszereivel orvosolni lehet.  A nyolc égtájat megjelenítő bágua térkép rávetíthető a lakásunk egészére vagy akár csak egy szobára is. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy felosztjuk az adott teret 9 egyforma részre. Ezeknek mindegyikéhez egy szám tartozik. (A központ, vagyis a centrum jelenti a kilencediket, a száma az 5.)

A bejárati oldal közepéből kiindulva: ide tartoznak az emberi kapcsolatok, de az utazás – vagy éppen az önművelés, tudás is.  (Hiszen ezekben a közös a nyitottság és aktivitás.) A centrumtól keletre (vagyis balra) az egészség és a család életterülete helyezkedik el, míg az átellenes oldalon bontakozhat ki a legjobban az alkotókészség, kreativitás. (Ezért is érdemes például ide tenni a gyerekszobát.)

A bejárattól legtávolabbi területek harmóniáján múlhat a gazdagság és a siker, személyes jó hírünk, hírnevünk. A jobb sarok (eredetileg a délnyugati házrész) a szerelem központi helye. (Házasságunk múlhat azon, hogy a „házasság sarok” milyen kialakítású, és milyen színvilágú!)

Előfordulhat, hogy a lakásunk nem illeszthető rá egy szabályos négyzet formájára, mert például itt-ott kiszögellései vannak, vagy például inkább L-alakú az alaprajza. Ez esetben meghosszabbíthatjuk az oldalakat olyan módon, hogy a hiányzó sarok helyén valamilyen chi forrást teszünk. Ez lehet egy kerti lámpa, vagy egy fa. Belvárosi lakás esetén a folyosó ide vonatkozó részére tehetünk virágládát.  A hiányzó területeket pótolhatjuk tükrökkel is.

Kapcsolódó cikk:

Hogyan tegyünk harmonikussá a környezetünket a Feng Shui szellemében?

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB