ProgramajánlóSzabadidő

Kirándulás ajánló a hosszú hétvégére (1) | 3 csodás arborétum

Arborétumba – avagy tematikus növénykertbe – menni nemcsak tavasszal, nyáron, hanem ősszel is érdemes. Annál is inkább, hiszen ilyenkor a falevelek a sárga, a rozsdabarna, a zöld és a vörös minden elképzelhető árnyalatában teszik színessé a tájat.

Jön a hosszú hétvége, érdemes hát mielőbb elkezdeni programot tervezni!

Zirci arborétum

A jórészt fás növényekkel büszkédlkedő növénykert angol park stílusban létesült, bejáratánál egy kedves kis tavacska vize tükrözi vissza az ezerszínben pompázó növényzetet. Az egykori halastavat a parkot is átszelő Cuha-patak táplálja.

Az arborétum érdekessége, hogy a hazai növénykertek közül a legnagyobb tengerszint feletti magasságon fekszik.

A park “őshonos” lakói a mókusok, s bár Zirc belvárosában fekszik, időnként őzek is tiszteletüket teszik itt.

Nyitvatartás: november 15-ig minden nap 9-17 óráig

Szarvasi arborétum

A Körösök vidékén kialakított növénykert különlegessége, hogy száz évet is megélt fáknak is otthon ad. Mocsáriciprust és mamutfenyőt is láthatunk a holtág mentén létesült kertben.

Az arborétum egyedül, de vezettet túra keretében is látogatható. Részei az ún. “Pepikert”, a Törzsültetvény és faiskola, a Parkerdő, a Mitrowssky-kert és az ún. Konyhakert. A szabadtéren tartott növények mellett sok más érdekességet rejt az egész évben meleg Üvegház és a Pepi gróf Varázstanyája névre keresztelt interaktív botanikai múzeum.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Hazánk legnagyobb és a legtöbb növényfajt számláló kertje. Főként fás szárúaknak és cserjéknek otthona a hatalmas park, illetve az Üvegházban pálmák, pozsgás növények és a hegyi esőerdők fajai tekinthetők meg egész évben.

Benti, informatív programot kínál az úgynevezett Karbonház, mely az ember Földra gyakorolt hatását mutatja be interaktív módon, igencsak szemléletesen, számos ábrával és fényképpek kísérve.

A témakörök a következők:

  1. Éghajlatváltozás
  2. Biológiai sokféleség
  3. Alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaforrások
  4. Geoterm projekt
  5. Klímabarát otthon
  6. Váltson méretet!

Gyermekek számára kínál élményt és tanulást a Berkenyeház, ahol játékos feladatok révén sajátíthatják el a kisebbek az alapvető természeti ismereteket.

Nyitvatartás: október 31.-ig 8-18 óráig

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés