Mit nézel? A lélek legmélye: Az elmeorvos | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? A lélek legmélye: Az elmeorvos

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az elmeorvos egy 2018-as amerikai bűnügyi- és drámasorozat, amelynek immár két évadja Caleb Carr regényein (A halál angyala, A sötétség angyala) alapszanak. A sorozatot először a TNT csatornán lehetett megtekinteni hetente, majd nem sokkal később a Netflix is feltette a kínálatába. A produkció olyan színészek főszereplésével készült, mint Dakota Fanning (A tűzben edzett férfi), Luke Evans (Az ismeretlen Drakula) és Daniel Brühl (Hajsza a győzelemért), elkészültét pedig többek között Cary Joji Fukunaga (A törvény nevében) felügyelte. Az elmeorvosnak sajnos csak a második évada érhető el magyar felirattal, de egy teljesen különálló történetként szerencsére nem szükséges látnunk feltétlenül az elsőt, hogy követni tudjuk az eseményeket, és érdemes is megtekinteni, hiszen egy igényes sorozatról van szó, amely hangulatban, színészi játékban és megvalósításban is minőségi szintet képvisel.

A második évad történetében ismét a 19. század végén járunk New York-ban, ahol a spanyol nagykövetség munkatársának csecsemőjét elrabolják. Sarah Howard magánnyomozót kérik fel a megtalálására, aki megint összeáll John Moore újságíróval és Dr. Laszlo Kreizler elmeorvossal, hogy a végére járjanak az esetnek, ami a lehető legrosszabbkor jött, hiszen az Egyesült Államok és a Spanyol Birodalom közötti kapcsolat végleg elmérgesedett. Az összeszokott trió ismét akcióba lendül, hogy kiderüljön, a csecsemő eltűnésének semmiféle politikai célzata nincsen, mögötte egy olyan nő áll, akinek nem ez az első ilyen tette, áldozatai pedig holtan kerülnek elő. Sarah, John és Laszlo kutatása a nő után New York legsötétebb utcáiba és nyomornegyedeibe vezetnek, ami nem kevés veszéllyel jár.

Ha valakit nem csak egy bűntény felderítése, nem csak a gyilkos kiléte érdekel, hanem egy nyomozás részletes menete, illetve az elkövető motivációjának teljes egészére kíváncsi, Az elmeorvos egy tökéletes sorozat lehet erre. A szériához szerencsére egy nagyon erős alapanyag szolgált, amit az első évadban sikeresen, a másodikban talán kicsit gyengébben használt föl a produkció. De az elvitathatatlan tőle, hogy a tettes megtaláláshoz vezető aprólékos utat érdekesen, izgalmasan mutatja be, igazából egyfajta profilozás vezet el a megoldáshoz, melyhez rátermett, intelligens karakterek szükségesek, akik jócskán megelőzik a korukat módszereikkel.

Azért a sorozat nem hibátlan, főleg ha a kiváló alapanyagot vesszük alapul. Még úgy is feltűnőek voltak az üresjáratok, hogy majd egy évtizede olvastam A halál angyalát, pedig a második évad kettő epizóddal kevesebb volt, mint az első. Tudni kell, hogy A sötétség angyalában John Moore a narrátor, még A halál angyalában Stevie Taggert. Semmi gond, ha nem emlékszünk rá, ki az, mert körülbelül egyetlen jelenete van, ami igazán sajnálatra méltó, mert egy rendkívül szórakoztató karakter, aki sokat hozzátett a cselekményhez (konkrétan ikonikus főszereplő volt). Furcsa, hogy ennyire kimaradt és kissé érthetetlen is, hiszen Az elmeorvos készültekor mind a két regény a készítők rendelkezésére állt, és a játékidőbe is bőven belefért volna, főleg ha figyelembe vesszük, hányszor ül le a történet a sorozatban. Cserébe kapunk két szerelmi szálat, a fő hangsúly arra helyeződik, hogy Sarah Howard milyen önálló és milyen nehéz dolga van ebben a korban, az elkövetőből és végtelenül gonosz természetéből pedig vajmi kevés információ kerül kibontásra.

Ettől függetlenül Az elmeorvos tényleg működik és tényleg igényes, csak sokkal több potenciál volt ebben, és kár, hogy így leegyszerűsítették és ennyi minden kimaradt belőle, míg a plusz dolgok nem tesznek hozzá annyit, mint az elvárható lett volna.

Az elmeorvos második évada magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában (angol beállításokkal lehet megtalálni).

Az elmeorvos. Amerikai dráma-, bűnügyi sorozat, 60 perc. 2018.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB