Film-TV

Mit nézel? Álmodozók: Ne higgy a szemének!

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Ne higgy a szemének! (Behind Her Eyes) egy 2021-es thriller- és dráma sorozat, amely Sarah Pinborough azonos című regényéből készült, és február 17-én volt a premierje a Netflixen. A szériát elkészültéért Steve Lightfoot (A Megtorló, Hannibal) felelt, a főbb szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Simona Brown (Éjszakai szolgálat), Eve Hewson (Kémek hídja) vagy Tom Bateman (Dermesztő hajsza). A Ne higgy a szemének! vannak kifejezetten jó pillanatai, de ha a végeredményt nézzük, sajnos inkább a negatív felé billen a mérleg nyelve.

Történetének főszereplője Louise, egy egyedülálló anya, aki egy bárban összeismerkedik jövőbeli főnökével, Daviddel anélkül, hogy bármelyikük tudná a másikról kicsoda. Ártatlan flörtölésük másnap a munkahelyen kínos szituációhoz vezet, főleg akkor, mikor kiderül, David bizony nős ember. Tetézve a dolgokat Louise az utcán belebotlik Adele-be, David feleségébe, és egy ezt követő kávézás közben összebarátkoznak. Eközben Lousie kapcsolata Daviddel túllépi a főnök-alkalmazott viszonyt, és szeretők lesznek. Louise hamarosan azonban kénytelen fölfedezni, David és Adele sötét titkokat rejtegetnek a múltból, melyeknek a felszínre kerülése mind a hármuk életét gyökeresen – és főleg veszélyesen – felforgatja.

Egész érdekesen indít a Ne higgy a szemének!, az alapszituáció izgalmas, nem csak Louise történetszála, aki egy lehetetlen szerelmi háromszögbe kerül, hanem azok a részletek is, amik David és Adele életéből kiderülnek. Valóban nehéz eldönteni, mégis mi lehet ennek a kívülről látszólag tökéletes párnak a titka, ami miatt például David minden délután ugyanabban az időpontban hazatelefonál (bár erre pont nem kapunk alapos indokot azon kívül, hogy a férfi gondoskodik a feleségéről). Érződik, David és Adele is elég furcsán viselkedik, mégsem tűnik annyira indokoltnak David és Louise viszonya, illetve nem derül ki a férfi motivációja azt leszámítva, hogy boldogtalan gyönyörű felesége mellett. Louise döntése viszont már kétséges, miért megy bele a kapcsolatba úgy, hogy közben Adele a „jó barátnője”, ez nem hogy nem tünteti föl jó színben a főszereplőt, de egyenesen unszimpatikusnak állítja be. Ennek ellenére, hármójuk kapcsolatának alakulása vezet a sorozatban a legszórakoztatóbb jelenetekhez.

Érdekfeszítőek a David és Adele múltjába tett kalandozások is, ahogy epizódról-epizódra egyre több részlet derül ki, mi történt egy évtizeddel ezelőtt, amely örökre megváltoztatta kettejük kapcsolatát, ráadásul a sorozat tartogat egy-két váratlan – vagy legalábbis annak szánt – fordulatot. Ilyen például a misztikus- és természetfeletti szál, amelynek egyáltalán nem volt megalapozva korábban, így ki is tűnik a történetből, nem képes abba semmilyen módon belesimulni. Hiszen egy mindössze hat epizódból álló szériáról van szó, amibe rövidsége ellenére még így is sok üresjárat került; a cselekmény túl sokat időzik jelentéktelen részeknél (egy A/5-ös kézzel írt füzet elolvasása három részen keresztül tart), melyek csak a játékidő kitöltésére, annak meg- és túlnyújtására alkalmasak. Az eseményeket bőven bele lehetett volna szorítani egy film hosszának a keretei közé.

Nem arról van szó, hogy a Ne higgy a szemének! nézhetetlen, és szerencsére viszonylag rövid időn belül végezni lehet vele, ám a katarzis a végén sajnos elmarad.

A Ne higgy a szemének! feliratosan elérhető a Netflix kínálatában.

Ne higgy a szemének!. Angol thriller- és drámasorozat, 60 perc, 202.

 

Kövessen minketFacebook

Szabadidő | PannonMaGazin 

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB