Film-TV

Mit nézel? Béna szekta: A 81-es számú archívum

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat. Figyelem, írásunk spoilereket tartalmaz!

A 81-es számú archívum (Archive 81) egy 2022-es misztikus horrorsorozat, melynek január 14-én volt a bemutatója a Netflixen. A széria készítője Rebecca Sonnenshine (A fiúk) volt, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Mamoudou Athie (Árok), Dina Shihabi (Valós halál) vagy éppen Matt McGory (Narancs az új fekete). A 81-es számú archívum ígéretesen indul, ám hamar kifogy a puskaporból, és inkább kelt csalódást, mint gazdagítana valamilyen kellemes élménnyel.

Történetének főszereplője Daniel Turner, aki azt a megbízatást kapja egy rejtélyes cég vezetőjétől, Virgil Davenport-tól, hogy digitalizáljon néhány tűzesetben megsérült videokazetta szalagot. A munka jól fizet, ám azt egy a világtól elzárt helyen kell végeznie, míg a szalagokról egyre furcsább dolgok derülnek ki: azokat egy különös épületről és annak lakóiról készítette Melody Pendras. Melody a baljós történelmű épületben sötét dolgokat fedez föl, s eközben ezzel párhuzamosan Dan is furcsa dolgokat tapasztal a környezetében. De vajon mi állhat a dolgok hátterében? Talán valami démoni erő?

A 81-es számú archívum kezdetben remekül teremt meg egy nyomasztó hangulatot, miközben egy kellően izgalmas rejtélyt is felkínál a nézőnek. A jelenben a szüleit tűzesetben elvesztő és árván maradt Dan-t követhetjük végig, aki nem csak egy gyanús főnök még gyanúsabb megbízását teljesíti, hanem szinte azonnal el is szigetelődik a külvilágtól; szerencsére a kliséket itt a sorozat jól alkalmazza, nem elég, hogy a főszereplő munkahelye az erdő közepén egy hatalmas épület internet nélkül, még a telefonvonalat is lehallgatják, és mindenfelé kamerákat lehet fölfedezni. Tovább erősíti (vagy mélyíti) az atmoszférát maguknak a digitalizált anyagoknak a feltárása és rendbehozatala, illetve így a múltban kibontakozó rejtélyes történet, és hogy hová tűnhetett el a másik fő karakter, a fiatal egyetemista Melody Pendras. A probléma az, hogy ez mindössze két epizódig tart, utána a hangulat valahogy fölenged, a cselekmény egyik idősíkon sem halad igazán előre, maga a magyarázat a sorozat végén pedig elég kiábrándító.

Spoiler!

Tovább gyarapítja A 81-es számú archívum pozitívumait, hogy a múltbéli eseményeket bár nem csak kizárólag Melody kameráján keresztül láthatjuk, lényegében ezek köré a felvételek köré szerveződik a sorozat ezen szála. De egy idő után a pozitívum árnyalódik, és inkább negatívumba fordul, a záró epizódban meg már egyenesen nevetséges, hogy valamelyik karakter kezében mindig ott van egy kamera, csak azért, hogy Dan és a barátja ki tudják találni, pontosan mi történt a múltban. Ráadásul ez a rendszer megbomlik, mikor a sorozat újabb idősíkra lépve az 1921-es eseményeket mutatja be éppen.

A karakterek néha érthetetlen módon viselkednek. Melody még hagyján, aki mást se csinál, mint hisztizik és meggondolatlanul cselekszik, ahogy halad előre a játékidő. De egy másik szereplő, Samuel, aki egy rituálét szeretne végrehajtani a pincében, nem aggódik sem azon, hogy az előre fölkészített emberáldozata megszökött, sem pedig azon, hogy az a boszorkány, akinek a vére kinyitja a kaput egy másik dimenzióra, csak véletlenül jelenik meg az eseményen. Ezen a rituálén kulcsszerepet játszik egy 1921-ben készült felvétel egy korábbi kapunyitásról, amely balul sült el. Samuel és a szektája tagjai semmit nem változtatva próbálják meg újra megnyitni a dimenziókaput, de az eredmény meglepő módon ugyanaz lesz, mint korábban.

Virgil Davenport azért bízza meg Dan-t a szalagok feldolgozásával, hogy kiderüljön, mi lett az öccsével. Mikor az megtörténik, és meg lehetne menteni a férfit, inkább nem él a lehetőséggel. Ám ami ennél is furcsább, az erdő közepén lévő épület pincéjében létrehozott egy ugyanolyan rituáléhelyszínt, mint amilyenben a testvére is eltűnt. Akkor mégis miért?

A 81-es számú archívum ezen kívül adós marad még néhány fontos kérdéssel is, például, hogy a rituálék után mi okozta a tűzeseteket. Tényleg ígéretesen indult, kár, hogy ennyire elfogyott útközben, és hogy pont oda futott ki, ahova.

A 81-es számú archívum. Amerikai horrorsorozat, 60 perc, 2022.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB