Mit nézel? Család kicsi fia: Jacob védelmében | Pannonmagazin
Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Család kicsi fia: Jacob védelmében

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti rovatunk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Jacob védelmében egy 2020-as limitált krimi- és drámasorozat, mely április 24-én indult az Appple TV+-on az első három résszel. Készítője Mark Bomback, aki előtte olyan filmek forgatókönyvének megírásában segédkezett, mint a Majmok bolygója: Forradalom és a Farkas, a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Chris Evans (Snowpiercer), Michelle Dockery (Downtown Abbey) és Jaeden Martell (Az). A Jacob védelmében szerencsére az Apple TV+ jobb alkotásai közé sorolható a The Morning Show és a Servant mellett, amelyben nem csak egy izgalmas bűntény felderítésének részleteibe nyerhetünk betekintést, hanem mellette kapunk egy remek drámát is.

Története szerint Andy Barber évek óra New England-i kisváros, Newton kerületi ügyésze, és a helyi közösség köztiszteletben álló férfija. Feleségével és fiával egy szép családi házban élik gondtalan mindennapjaikat, amikor Andy szörnyű hírt kap telefonon: egy összeszurkált, 14 éves fiú tetemére bukkannak a helyi parkban. A gyilkosság alapjaiban rázza meg az ott élő embereket, és Andy vezetésével kezdetét veszi a nyomozás. Azonban hamarosan váratlan fordulatot vesz az ügy, amikor Andy fiát kezdik gyanúsítani, és úgy néz ki, terhelő bizonyíték is van rá, hogy valamilyen köze volt a halott fiúhoz.

A Jacob védelmében hangulata első osztályúra sikerült, kellően komor, sötét és barátságtalan. Krimiként remekül működik, habár itt is hangsúly nem is igazán a nyomozás menetére helyeződik, hanem a város közösségét ért tragédia bemutatására. Éppen ezért, ami még jobban megy a sorozatnak, az a dráma. Legyen szó a meggyilkolt fiú gyászoló apja és Andy közötti párbeszédről, vagy később a Barber család küzdelméről a házukat ért vandalizmussal, illetve az eset miatti teljes izolációjukról. A második rész végén, ahogy Andy és felesége hazatérve szembesülnek a rendőrök által felforgatott otthonukkal, tökéletesen jelzi előre, később mi vár majd rájuk, hogyan fogja már csak a gyanú árnyéka is – függetlenül attól, hogy Andy fia bűnös-e vagy sem – darabokra szaggatni addig megszokott életüket. Mindemellett nincs egy olyan ember Newton-ban, aki ne nézné őket ferde szemmel, Andy felesége hiába akar visszamenni dolgozni, hogy valami visszakapjon a régi napi rutinjából, nem hagyják neki, pedig ekkor még egy tárgyalás sem történt meg.

Habár már régen olvastam a könyvet, a Jacob védelmében jól sikerült és hű adaptációja az eredeti regénynek is. Megvan benne a végig fenntartott feszültség, itt is a fő hangsúly a család viszontagságaira helyeződik, később kérdéses, hogy lesz-e belőle hasonlóan briliáns bírósági dráma, de az idősíkokkal ugyanolyan ügyesen játszik.

A színészi alakításokra sem lehet panasz, habár mindenki kiváló, Chris Evans külön kiemelendő, jól áll neki és jól is hozza a fiáért bármit elkövetni képes, közben az erőszakos múltjával küzdő apát.

A Jacob védelmében első négy része magyar felirattal elérhető az Apple TV+ kínálatában, ebből az első kettő ingyenesen megtekinthető.

Jacob védelmében. Amerikai krimi- és drámasorozat, 2020, 45 perc. Forgalmazó: Apple

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB