Mit nézel? Családi kikapcsolódás: Enola Holmes | Pannonmagazin
Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Családi kikapcsolódás: Enola Holmes

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Enola Holmes egy 2020 szeptember 23-án bemutatott amerikai krimi-, dráma és kalandfilm, mely a koronavírus miatt nem került a mozikba, és a Warner Bros. a Netflixnek adta el a forgalmazási jogokat. A film Nancy Springer azonos című regénysorozatának első részén alapszik, melyből Jack Thorne (Az igazi csoda) írt forgatókönyvet, amit Harry Bradbeer (Fleabag) rendezett. A főszerepet Millie Bobby Brown (Stranger Things) játssza, de mellette még feltűnik Hanry Cavill (Az acélember) és Helena Bonham Carter (Harcosok klubja) is. Az Enola Holmes egy élvezhető két órás film lett, amelynek vannak ugyan hibái, de összességében képes kellemes kikapcsolódást nyújtani a játékideje alatt.

Története szerint Enola Holmes a legkisebb a három Holmes (Sherlock és Mycroft) testvér közül, aki a családi birtokon él kettesben az édesanyjával. Hiába az elszigeteltség, akkor sem unatkoznak, minden nap új dolgokat tanulnak és a testmozgást sem vetik meg különböző, akár küzdősportok formájában. Egyik reggel azonban Enola édesanyja rejtélyes módon, látszólag nyom nélkül eltűnik, így a lány kénytelen értesíteni két felnőtt testvérét. De hiába érkezik meg a két régóta nem látott báty, Mycroft mindenáron lányiskolába akarja járatni Enolát, hogy az megtanuljon rendes nőként viselkedni. Enola nem akarja ezt az életet, így inkább a saját kezébe veszi a sorsát, és elindul, hogy megtalálja eltűnt édesanyját.

Szerencsére az Enola Holmes a legtöbb helyen jól működik, és ami hibája van, az egészen könnyen megbocsájtható vagy a végeredmény miatt képes az ember egyszerűen elsiklani felette. Millie Bobby Brown-nak jól áll az ifjú, még tapasztalatlan, ámde annál rátermettebb detektív szerepe. Az ő ötlete volt amúgy a negyedik fal áttörése, egészen szórakoztató – és sokszor vicces −, hogy nem csak a narrátor a filmben, hanem konkrétan a nézőkhöz beszél. Bár nem ismerem a hátterét, de talán nem is véletlen, hogy Harry Bradbeerhez került a rendezés, hiszen a két Golden Globe-díjjal jutalmazott Fleabag is ilyen téren egészen hasonló koncepció alapján épült föl. A legtöbbször ezek a részek és kikacsintások valóban humorosak, egyedül talán az az önelégült mosolyt lehetett volna kihagyni, mielőtt a főszereplő verekedni próbál az antagonista gonosz férfival, de szerencsére ez csak kétszer történik meg és nem tart sokáig.

A színészek között működik a kémia, a történetvezetés izgalmas, a cselekmény nem ül le, a két órás játékidő nem válik unalmassá; az Enola Holmes valóban egy kellemes kikapcsolódás lehet bármely korosztály számára.

Az Enola Holmes szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

Enola Holmes. Amerikai krimi-, dráma, 2020, 123 perc. Forgalmazó: Netflix.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB