Film-TVSzabadidő

Mit nézel? Így kerestek ők: Romlott oktatás

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Romlott oktatás egy Cory Finley (Telivérek) rendezte amerikai filmdráma- és vígjáték, melynek a Torontói Filmfesztiválon volt a premierje 2019-ben, forgalmazási jogát pedig az HBO vásárolta meg egy igen magas összegért, hogy 2020-ban eléhetővé tegye saját streaming platformján. A film a 2000-es évek elején történt eseményeket dolgoz föl, az Egyesült Államok eddigi legnagyobb sikkasztási botrányát/bűntettét, amihez egy a New York Timesban megjelent cikket vett alapul a forgatókönyvíró, Mike Makowsky. A Hugh Jackman (Logan – Farkas) és Allison Janney főszereplésével készített Romlott oktatás kétségtelen, hogy minden tekintetben egy remekül sikerült dráma, amely könnyed, szórakoztató módon mutat be egy igen komoly és súlyos témát.

Története szerint Dr. Frank Tassone (Hugh Jackman) egy a közösség által nagyra tartott és megbecsült középiskolai tanfelügyelő, aki az ott töltött évek alatt a 10. helyről a 4-ig juttatta az intézményt. Tassone megjelenésén és személyiségén nem lehet fogást találni, haja tökéletesen ápolt és fésült, öltönye úgy simul a diétával formában tartott testére, mintha ráöntötték volna, ruháin – csak úgy, mint az arcán – nincsenek ráncok. Minden probléma nélkül tudja az összes diákja nevét és annak jövőbeli terveit, sőt, a régiekére is emlékszik, különböző rendezvényeken pénzt szed össze az iskolának, ha az kell, máskor könyvklubokban jelenik meg – mint volt irodalomtanár –, hogy elbűvölje az ott lévő anyukákat. Hű társa mindenben asszisztense, Pam Gluckin, akivel együtt szervezik a gimnázium külsős és belsős ügyeit. De hamarosan nem várt bonyodalmak kezdődnek, mikor egy nap egy diák tűnik föl a tanfelügyelő ajtajában, hogy cikket írjon egy újonnan induló iskolai programról, és valami olyat talál, amire senki nem számított.

Ha van egy jó tanács, amit talán érdemes megfogadni a Romlott oktatás megtekintése előtt, az az, hogy ne olvassunk utána a sikkasztási botránynak. A film tökéletesen élvezhető, mint szimpla dráma, de működik úgy is, mint egy oknyomozó történet. Ha a néző sejti is előre – mert kitalálható azért elég egyértelműen –, hogyan alakulnak majd a későbbiekben az események, érdemes teljesen tudattalanul megnézni, mert annál izgalmasabb és sokkal jobban fog működni.

Hugh Jackman és Allison Janney alakítását sokat dicsérték a kritikusok, és valóban kiérdemelték az elismeréseket, mind a kettőjük színészi játéka remek, közös jeleneteik kiválóan működnek, de személyes „drámájuk” is elég húsbavágó. A film egy nagyon szép íven keresztül mutatja be az eseményeket, először az asszisztens, Pam bukik bele a sikkasztásba, aztán szépen lassan kiderül, hogy szinte mindenki sáros a felsőbb körökben. A Romlott oktatás tökéletesen mutatja be, hogy ami valamikor szinte ártatlan bűntettnek indult, abból később hogyan lett milliós (!) nagyságrendű sikkasztás. Eleinte a cél csupán a borzalmas tanári fizetés kiegészítése lehetett, de később már nem volt megállás, mikor úgy érezték, bármit megtehetnek (pl. Las Vegasba Concorde repülőn első osztályon utazni a szeretőddel). Ezek az emberek a legjobb arcukat mutatják a szülők és a többi ember felé, közben olyan köztörvényes bűnözők, akiknek egyetlen mozgatórugójuk a minél több pénz ellopása. Lehet, hogy valamikor jobbá akarták tenni valóban az iskola életét (és ez sikerült is), de közben valahol nagyon régen értelmét vesztette az egész. Hiába állítanak makacsul mást, mert a cél bizony nem szentesíti az eszközt.

Külön kiemelendő a diák újságíró személye, aki ironikus helyről kapja a tanácsot, hogy csak akkor töltelékanyag egy cikk, ha mi úgy írjuk meg. Végre egy igazi újságírói nyomozás, és egy ember, aki az erkölcsi dilemma ellenére végül a helyes döntést képes meghozni, egy példaképnek így kéne viselkednie, nem pedig úgy, mint a Home Before Dark-ban.

A Romlott oktatás szinkronosan elérhető az HBO Go kínálatába.

Romlott oktatás. Amerikai filmdráma, vígjáték, 2019, 103 perc. Forgalmazó: HBO

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB