Film-TV

Mit nézel? Jó és rossz harca: Kísértő múlt

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A kísértő múlt (Things Heard & Seen) egy 2021-es amerikai thriller és horrorfilm, amely Elizabeth Brundage regényének az adaptációja, és április 29-én volt a premierje a Netflixen. A filmet Shari Springer Berman (Pótpasi) és Robert Pulcini (Tízezer szent) rendezte, a főbb szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Amanda Seyfried (Mamma Mia!), Charlotte Maier (Zene és szöveg) vagy James Norton (Kisasszonyok). A kísértő múlt egy fiatal házaspár történetét meséli el, akik új házba költözve egyre különösebb dolgokat tapasztalnak.

Története 1980-ban játszódik, mikor a restaurátor Cathrine Clare, professzor férje, George és kislányuk, Franny Manhattanből vidékre költöznek, mivel a férfi egy remek álláslehetőséget kapott a helyi kis egyetemen. Cathrine azonban nem érzi jól magát az új házukban, ahol éjjel különös hangokra és a garázsból érkező gázszagra ébred föl, a tárgyak a szobákban néha maguktól elmozdulnak. Hamarosan egy bibliát is talál, benne nevekkel, melyek mellett az „átkozott” felirat szerepel, és rá kell jönnie, talán nincsenek biztonságban. Csak az a gond, elképzelhető, nem az ott kísértő szellemektől kell tartaniuk.

A kísértő múlt nem nevezhető egy átlagos szellemtörténetnek, valahogy mégsem sikerül neki egyedivé válnia, kimozdulni a középszerűség zónájából, amihez egészen könnyen elképzelhetően hozzájárul a rengeteg klisé, amit a film használ, ráadásul igencsak rosszul.

A múltban lappangó sötét titoknál sokkal érdekesebb a házaspár kapcsolata, és a természetfeletti elemek kihagyásával valószínűleg A kísértő múlt is sokkal jobban működött volna. Nem volt szükség itt semmilyen külső befolyásoló tényezőre, hiszen a főszereplő férjet és apát alakító férfiről elég hamar kiderül, hogy egy igazi szemétláda. Kapcsolatuk kezdeti helyzetéről semmiféle információt nem kap a néző, ezért később érthetetlenné is válik, vajon Cathrine minek ment bele ilyen könnyedén a költözésbe, ha minden bizonnyal már akkor sem működött a házasságuk.

A női főhőssel is akadnak gondok, de ezek teljesen eltörpülnek amellett, amit George művel akár a magánéletben, akár a munkahelyén. Sajnos csak úgy, mint kapcsolatuk megromlásának, úgy a film drámai csúcspontjának sincsen eléggé megalapozva, így az nem lesz meglepő, de sokkoló sem. Arról nem beszélve, hogy a film végén valószínűleg maguk a készítők sem tudták pontosan, hogy mit akarnak.

Ennek ellenére A kísértő múlt legalább nem lett olyan borzalmas, mint a Halálos illúziók, de sokkal többet nem kell várni tőle.

A kísértő múlt. Amerikai thriller-, horror, 121 perc, 2021.

Film-TV | Pannon Magazin 

Kövessen minket: Facebook

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB