Film-TVProgramajánló

Mit nézel? Talpig vörösben: Tudhattad volna

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Tudhattad volna (The Undoing) egy 2020-as amerikai krimi-, dráma és thriller minisorozat, amely Jean Hanff Korelitz magyarul azonos című regényén alapszik, és október 25-én volt a premierje az HBO GO-n. A széria készítője-, írója és egyben producere David E. Kelly (Hatalmas kis hazugságok), rendezője Susanne Bier (Éjszakai szolgálat, Madarak a dobozban), két főszereplője pedig Nicole Kidman és Hugh Grant. A Tudhattad volna jelenleg a negyedik részénél tart a hatból, de már ebből is könnyen megállapítható, hogy egy izgalmas, feszült, sokszor komor, remekül összerakott és felépített produkcióról van szó.

Története szerint Grace Fraser (Nicole Kidman) sikeres New York-i terapeuta, aki boldog családi életét éli szakmájában elismert gyermekonkológus férjével (Hugh Grant), és elit iskolába járó fiúkkal. Ám egy napon különös nő csöppen az életébe, aki hamarosan brutális gyilkosság áldozata lesz. Eközben Grace férje váratlanul eltűnik, és a rendőrség is megjelenik a házánál, hogy kikérdezze a rejtélyes halálesetről. Nem telik bele sok idő, a gyanú először Grace férjére, majd magára Grace-re is ráterelődik, pedig a nő biztos benne, hogy semmi köze a gyilkossághoz… vagy talán mégis?

Szerencséje a Tudhattad volnának, hogy 6 részes, limitált sorozatnak készült, így elkerülve, hogy feltöltsék fölösleges üresjáratokkal. Azt azért nem lehet kijelenteni, hogy minden epizódban robogunk a végkifejlet felé, de a történet nem ül le, pont elég idő marad Grace (vagy a férje/gyereke/apja) személyes drámájára, miközben szemtanúi lehetünk, ahogy egyik napról a másikra élete egyre apróbb darabokra hullik. A sorozat sokkal gyorsabb például, mint az ugyancsak remekül sikerült Éles tárgyak, csak ellentétben azzal, itt azért nagyobb hangsúly helyeződik magának a rejtélynek a kibontására/megoldására. A Tudhattad volnában elég gyakran derülnek ki újabb és újabb meghökkentő részletek és fordulatok, melyek teljesen más megvilágításába képesek helyezni az eddig ismert – vagy csak annak hitt – részleteket, míg végül sem a néző, sem pedig a főszereplő nem képes eldönteni, mégis kinek higgyen (nem mellesleg a figyelmet is képes fenntartani az összes eddigi rész alatt).

Grace drámája és őrlődése teljesen megérthető és átérezhető, azonban jogosan merül föl a kérdés, hogy csak azért, mert valaki hűtlen, képes lenne embert ölni is? Ráadásul a sorozat néha olyan víziókat mutat – a főszereplő perspektívájából −, melyek éppen elég kételyt ültethetnek el azzal kapcsolatban, hogy Grace sem ártatlan; valamit elrejt a világ és még talán saját maga elől is. Ha pedig a Tudhattad volna tudatosan építkezik − és miért ne tenne így −, akkor az sem véletlen, hogy Grace szinte mindig vöröset visel (vagy csak ez a szín megy Nicole Kidman hajához), illetve az olyan levegőben csak lógó jelentek is később értelmet nyernek remélhetőleg, mikor Grace nagyapja meglátogatja a börtönben ülő férjet.

Remekül fölépített történet, egy brutális, véres gyilkosság, misztikum, rejtélyek és kiváló színészi játékok. A Tudhattad volna első négy része elérhető az HBO GO kínálatában.

Tudhattad volna. Amerikai thriller-, krimi és drámasorozat, 60 perc, 2020. Forgalmazó: HBO

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB