Saláta, a diétázók fontos étele | Pannonmagazin
Egészség

Saláta, a diétázók fontos étele

Ha valaki úgy dönt, hogy elkötelezi magát a fogyókúra mellett, étrendjéből biztosan nem maradhatnak ki a saláták. Ez nem véletlen, hiszen a zöldségek, gyümölcsök rendkívül sok értékes tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, valamint magas rosttartalmuk miatt órákig eltelíthetnek minket.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen hozzávalókat tartalmaznak a saláták. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesznek laktatóak, de az is megtörténhet, hogy nem férnek bele a diétába.

Melyek a legfőbb szabályok, amelyeket egy diétázónak figyelembe kell vennie salátafogyasztás során? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Miért fogyasszunk salátát fogyókúra során? 

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a gyümölcsök, zöldségek számtalan jótékony anyagot tartalmaznak: fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat. Ezek mind-mind elengedhetetlenek az egészségünkhöz.

Ami miatt a fogyókúrázók számára is kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk, hogy magas rosttartalommal bírnak. A rost hosszú ideig képes eltelíteni minket anélkül, hogy megéheznénk. Ez azt jelenti, hogy segít kordában tartani az elfogyasztott étel mennyiségét.

Ha ez még mindig nem lenne elég, a saláták általánosságban kevés kalóriát tartalmaznak, ezért nem is hizlalnak.

Nem mindegy, mit tartalmaz

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen összetevőkből áll a saláta. Ha nem megfelelően állítjuk össze, akkor ugyanis pont, hogy nem élvezhetjük pozitív hatásait.

Sajnos sokan nincsenek tisztában vele, de a salátaöntetek például nem mindig egészségesek. Lehetséges, hogy túl sok zsírt, cukrot tartalmaznak, emiatt hiába eszünk salátát, az nem fogja elősegíteni a fogyásunkat.

Ugyanakkor még egy gyakori hiba, hogy a saláta csak zöldségeket tartalmaz. Szervezetünknek szüksége van szénhidrátra, zsírokra, illetve fehérjére is, ezeket tehát nem szabad kihagynunk a táplálkozásunkból. Ha a salátánkba kerül némi hús, sajt, gabona, mag, akkor máris sokkal táplálóbb lesz.

Így lesz finom a saláta

Bár manapság a salátáinkat gyorsan és kényelmesen beszerezhetjük bármilyen népszerű salátabárból, például a Zöldlevelecske Salátaműhelyből, otthon is könnyedén elkészíthetjük ezeket. Mire érdemes ügyelni?

– Minél változatosabb alapanyagokat használunk, annál ízletesebb végeredményt kapunk.
– Ne féljünk az extra összetevőktől! Nem megszokott például a kacsamell, a koktélrák, a batáta vagy a goji-bogyó, mégis remekül fel tudják dobni a megszokott ízeket.
– Bánjunk bátran a fűszerekkel! A bors, a kakukkfű, a citromfű, a koriander, a gyömbér például jó választások lehetnek.
– Ha szeretnénk némi öntetet, jobban járunk, ha mi magunk készítjük el!

Ha tehát elhatároztuk magunkat a fogyókúra mellett, érdemes figyelmet fordítani arra, hogy minél több salátát fogyasszunk ez alatt az idő alatt.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB