Trend & Dizájn

Severin Wunderman, a Gucci-órák megálmodója

Habár Christian Dior nevéhez fűződik a karórák divatkiegészítőként való használata, igazi úttörőnek mégis az olasz Gucci divatház számított ezen a téren a 70-es években.

Severin Wunderman tehetséges és innovatív vállalkozó volt, aki egyesítette az olasz luxus design-t és a svájci órakészítő precizitást a Gucci Timepieces márkanév alatt. Kiváló üzleti érzékének és innovatív óráinak köszönhetően, valamint annak, hogy nemzetközi szinten is sikeressé tudta tenni a Gucci-t a luxus piacon, Wunderman neve legendássá vált az óraiparban.

Wunderman 1938-ban született Belgiumban egy zsidó kesztyűkészítő fiaként, a második világháborúban pedig a nácik elől menekülve egy vak gyermekek számára fenntartott intézményben húzta meg magát, ahol ő volt az egyedüli tanuló, aki látott. Édesanyja halála után, 10 éves korában Los Anglesbe küldték – itt is nőtt fel. Az 50-es évek végén találkozott az olasz aranyművesekkel, Gori-val és Zucci-val, akik ékszerek készítésére specializálódtak. Wunderman is belekóstolt a szakmába, megalapozva későbbi sikereit. A 60-as években már a francia óramárka, az Alexis Barthelay értékesítési képviselőjeként kereste kenyerét az Egyesült Államokban.

Severin Wunderman, a tehetséges üzletember

Egy 70-es évek eleji, new york-i üzleti útja során hatalmas ötlete támadt: találkozót kért Aldo Gucci-tól, hogy meggyőzze: rendeljen tőlük 250 ezer dollár értékben órákat, melyek a Gucci nevet viselik. Amikor aztán a Barthelay-nek nehézséget okozott ennyi karóra gyártása, Wunderman új ajánlatot tett Aldo Guccinak: hajlandó volna elhagyni a Barthelay-t, és létrehozna egy saját céget, ahol ő maga felügyelné az óragyártást. Aldo Gucci pedig belement az üzletbe, kiállított Wunderman nevére egy csekket, és előre fizetett az órákért!

A Modell 2000 névre hallgató első Gucci karóra sokmilliós eladásainak hála még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült.  Patricia Gucci, a Gucci – Egy sikeres dinasztia története című könyvében így emlékezett vissza a történtekre:

„Wunderman egy napon fölhívta a Gucci irodaházat, és őszintén meglepődött, amikor Papa [Aldo Gucci] egyből fölvette a telefont, és egyből beleegyezett a találkozóba. (…) Wunderman azt állította, roppant kemény időket élt, és már a lakbért sem tudja kifizetni, ezért elhatározta, hogy megalkuszik apámmal. Üzleti ajánlata egy Gucci karóráról szólt, melyet licenszengedély alatt tervezett gyártani. Apám észrevette kopott cipőjét és rongyos mandzsettáját, megsajnálta, és rögtön egy óriási darabszámra adott megrendelést. Amikor Severin cége már nem volt képes lépést tartani a kereslettel, Papa egy szép, kövér csekket állított ki a nevére, hogy egy saját óragyárat alapítsanak.”

1972-ben tehát Wunderman létrehozta a Severin Watches-t, és a következő 25 évben több millió dolláros üzletet épített fel Gucci-karórák készítésével és forgalmazásával. A Gucci-órák azonnal népszerűek lettek: az első évben 3 millió dolláros bevételt hoztak, ami három évvel később már 70 millió dollárra rúgott, 1988-ban pedig elérte a 115 millió dollárt! A Gucci jelentős bevételi forrása lett tehát, hiszen a profit 18%-át tette ki. Wunderman nem a tradicionális órakereskedői hálózaton át értékesített, hanem áruházakon keresztül, a Gucci márkát promótálva. Követte a folyamatosan változó trendeket, és vérbeli amerikai marketinggel népszerűsítette a magas minőségű svájci termékeket.

Aldo Gucci óriásit lendített cégén a divatház nevét viselő órák gyártásával

1987-ben Wunderman újraszervezte a gyártást: megváltoztatta a cég nevét, a gyár székhelyét pedig a svájci Lengnauba tette át. A tevékenységük is megváltozott, és kifejezetten az Egyesült Államok piacán forgalmazták a Gucci-órákat. 1993-ban a szervezet 4000 négyzetméteren tevékenykedett Lengnauban, évente több mint 1 millió karórát előállítva. Ugyanakkor már a Severin Group is elkezdte megérezni a Gucci-klánon belüli széthúzást, az irányításért folytatott harcok még évekig elhúzódtak. 1994 októberében Wunderman nyílt levelet fogalmazott meg a svájci lapoknak, véleménye szerint ugyanis a munkahelyeik veszélyben forogtak. Drámai fordulat volt ez, másnap pedig újabb egy évre szóló licenszt írtak alá, ami elegendő időt biztosított arra, hogy további hosszútávú szerződésről tárgyaljanak, mely kölcsönösen előnyös mind a Gucci, mind a Severin Group számára.

A vállalat exponenciális növekedést produkált a következő években, mígnem 1997-ben a Gucci felvásárolta a csoportot. Ezután a lépés után, a luxus divat más vezető szereplői is – mint pl. a Chanel és a Hermés – az internalizáció útjára léptek, és házon belül kezdték el előállítani a kiegészítőket.

Vintázs Gucci-órák

Wunderman ismert volt műtárgyak iránti szenvedélyéről, a 17. századi nagy festők képeitől a 20. századi alkotásokig rengeteg tárgyat összegyűjtött. Egy alkalommal a francia művésztől, Jean Cocteau-tól származó több száz darabot adományozott egy mentoni múzeumi megnyitóra. A géniusz 2008. június 25.-én Nizzában hunyt el stroke következtében.

 

Források: Europa Star Archives / Watchionista / Los Angeles Times / JCK Online / Patricia Gucci: In the name of Gucci: a memoir

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés