EseményekFilm-TV

Több mint négyszáz alkotást neveztek a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Már több mint négyszáz alkotást neveztek arra a nemzetközi filmes seregszemlére, amely az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrzi. Májusban rendezik majd meg Szegeden, Szabó Éva Andreát, a szervező Belvárosi Mozi vezetőjét kérdeztük a részletekről.

– A világ minden tájáról érkeznek majd filmek, mik ezek pontosan?

– Ecuadortól Indiáig, Finnországtól Ausztráliáig neveztek mozikat, összesen 419-et. Idén újra versenybe szállnak a dokumentumfilmek, így összesen négy kategóriában vártuk a jelentkezéseket, így nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti filmeket.

– A közelmúltban már bemutattak sokat ezekből, igaz?

– Így van. A Grosan Cristina rendezte A legjobb dolgokon bőgni kell (operatőr: Győri Márk), Tiszeker Dániel rendezése, a Nagykarácsony (operatőr: Pataki Ádám), Enyedi Ildikó filmje, A feleségem története (operatőr: Rév Marcell), Kis Hajni Külön falka című munkája (operatőr: Nyoszoli Ákos), a cannes-i győztes francia-belga thriller, a Titán, az orosz DAU.Natasha és a lengyel Sweat is ott szerepel majd a sorban.

– A 97 nevezett dokumentumfilm között sok, fesztiválokat megjárt, díjazott magyar és külföldi alkotás is szerepel. Melyek ezek?

– A Fahidi Éváról készült A létezés eufóriája, Visky Ábel filmje, a Mesék a zárkából vagy Török Zoltán nagy sikerű természetfilmje, a Vadlovak – Hortobágyi mese. A nevezett kisjáték- és kísérleti filmek között van a tavaly a fesztiválon díjazott Bántó Csaba operatőr fotografálta Lázadás című 9 perces alkotás (rendezte: Erkel Bálint), a 2019-es Zsigmond Vilmos-díjas Dobos Tamás Az ezredes a vörös nőért sír című munkája (rendezte: Nagy V. Gergő) vagy Reisz Gábor és Szimler Bálint kisfilmje is.

– Mit lehet tudni a zsűriről?

– A versenyprogramot a – Buk Miklós, Ferenczi Gábor, Lovasi Zoltán, Pavlovszki Natasa, Török Ferenc és Zurbó Dorottya alkotta – válogató zsűri állítja össze. A fesztivált a tervek szerint május 24. és 28. között rendezzük Szegeden, a Belvárosi Moziban. A verseny ötlete 2016-ban, a szegedi születésű Zsigmond Vilmos halálának évében merült föl, az első fesztivált 2017-ben szerveztük meg. A rendezvény évről évre ráirányítja a figyelmet a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére, egyúttal lehetőséget teremt a fiatal filmesek bemutatkozására.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB