Utolsók – Az eltűnő cimmerferik nyomában | Pannonmagazin
FotóSzabadidő

Utolsók – Az eltűnő cimmerferik nyomában

Egy siófoki fotós úgy érezte, a tél a megfelelő idő arra, hogy végigfotózza városának ismertetőjeleit, azaz a kiadó szobás házak utolsó mohikánjait. Szerencsére nemcsak a pillanatok megörökítéséshez, hanem magához a pillanatok leírásához is van tehetsége, így nem is kell nagyon többet hozzáfűzni a munkájához, mint annyit, hogy: jó szórakozást a téli cimmerek utolsó hírmondóihoz!

***

„Zimmer Frei. Avagy cimmerferi. Hazai viszonylatban legendás szóösszetétel. Mindenki ismeri, mindenki tudja hogyan működött. Nyár, napfény, zsigulik és NDK-s BMW-k. Nyüzsgés, májszbitte, szabadstrand, kockás pokróc, piros-kék matrac és mindenhol teltház.

Siófoki Cimmer Feri. Fotó: Tamas Renner Photography

Zimmer Frei és apartman mit dusche … helyett free wifi, saját medence és trendi épületek. A magyar tenger varázsából már csak a sztorik maradtak, a régi hangulat és illatok elmúltak. Hírmondók maradtak csupán, néhány ház és jellegzetes porta utal arra a korszakra.

Új házak, modern villák épülnek egymás után az elhagyatott, majd lebontott házak helyére.

Külön csavar a történetben mindezt holtszezonban látni. Amikor senki nincs »lent«, amikor üresen állnak az említett telkek, gazosodnak a kertek.

Siófoki Cimmer Feri. Fotó: Tamas Renner Photography

Ki-ki milyen állapotban hagyta a nyaralóját nyár végén, hogy aztán majd májusban nagytakarítással kezdhesse. Hát ezeket a hangulatokat, talán egy kis időutazós jelleggel megspékelve próbálom bemutatni Siófok, Aranyparton keresztül.

Siófoki Cimmer Feri. Fotó: Tamas Renner Photography

Sokadik kiscsaládos délutáni sétáink után kezdtek feltűnni ezek az évtizedes ékszerdobozok, a kiskertek, a kint felejtett székek és megannyi történetet hordozó »megállt az idő« állapotok. Nem lehetett nem megörökíteni ezeket, hátha mindenki bele tudja képzelni a saját sztoriját egy-egy jelenetbe.”

Renner Tamás/Tamas Renner Photography

***

A fotók technikai háttere: Canon New F-1, CZ Flektogon 35mm f2.4  |  Kodak Gold 200

Hívás: lab4art  |  Scan: Opticfilm 8100 + SilverFast / CR

***

Aki kedvet kapott a többi fotóhoz, az ide klikkeljen!

 

Fotó | Pannon Magazin 

Kövessen minket: Facebook

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB