-KiemeltTurizmusUtazóna

Utószezon: utazásra hív – 3 szuper célpont őszre

Utazni jó, utazni kell, mert feltölt és rengeteg élményt ad. Júliusban és augusztusban egész Európa útra kel valamely mediterrán országba élvezni a tenger habjait. Azonban a legtöbben szeptember végére már visszaülnek az íróasztaluk mögé. Ekkor jön ez az UTAZÓK ideje! Hátizsákot fel és irány a mostanra turista-mentes (vagy legalábbis turista-szegény) Európa.

Nizza és Monaco

Côte d’Azur a meleg nyári hónapokban tömve van, ráadásul csillagászati áron kínál üdülést. Nem úgy utószezonban! Szerencsénkre ilyenkor a repülőjegyárak is sokkal barátibbak. Budapestről a WizzAir üzemeltelt közvetlen járatot, kb. 1,5 óra alatt már a csodás Francia Riviéra fővárosában sétálhatunk. A repülőtérről 20 perc busszal a központ, mely végig a tengerpart mellett halad.

A kikötő, az angol sétány, a híres-neves Angyal Part és az egész évben zöldellő Château de Nice vagy Parc du Château, és természetesen Nizza köves óvárosa várja az őszi-téli szezon utazóit. A reggeli rövid fekete és egy igazi vajas francia croissant a háttérben az Azúr Parttal, sós illatú levegő, csillogó tenger, vijjogó sirályok bőven kárpótol a nyári nyüzsi kihagyásáért. Bátrabbak még a fürdéssel is próbálkozhatnak.

Nizzából  a helyközi busszal 1,5€-ért juthatunk el a kaszinó és a Forma 1 országába, Monacóba, illetve annak fővárosába, Monte-Carlóba. Panoráma teraszok, egzotikus kertek, zöldellő város és a végtelen tenger – van itt min ámuldozni!

További részletek és tanácsok az alábbi blogban olvashatók:

N i z z a – téli tavasz és virágillat

A Côte d’Azur “fővárosai”: Nizza és Monaco

Morávia avagy Dél-Csehország

Csehország a (kézműves) sörök paradicsoma – és rengeteg csodás kastély és kastélypark otthona is. Autóval kb. 6-7 óra alatt lehet ide eljutni.

A gyönyörű és kedves kisváros, Mikulov is megér egy fél napot: Várkastély mint esküvő helyszín, és a Kecskevár, melyről csodás körpanorámában szemlélhetjük a moráviai dombvidéket. Remek kis kávézók és éttermek találhatók a kockaköves, középkort idéző főtéren.

Lednicén hatalmas kastélypark és természetesen egy kiváló állapotban lévő kastély is várja az érdeklődőket, ami nem mellesleg az UNESCO Világörökségi-listáján is szerepel. Pálmaház, tórendszer, karbantartott óriáspark és egy minaret, mint kilátótorony színesíti a képet. 3-4 órát is könnyedén eltölthetünk itt 1 napsütéses őszi napon.

További részletek és tanácsok az alábbi blogban olvashatók: Vénasszonyok nyara Dél-Csehországban 

Szarajevo és Bosznia-Hercegovina

Boszniára érdemes  legalább 4 napot szánni akár repülővel, akár autóval érkezünk. Ha utóbbit választjuk, számoljunk kb. 8 órás utazási idővel, mert bizony Bosznia nem bővelkedik autópályákban: mindössze 2 darabot építettek eddig. Hogy ezeket ne kerüljük el, érdemes térképen (és nem GPS-en!) előre tájékozódni.

Szarajevóra bőven elég egy délután, mivel a török bazár és óváros szinte kimerít minden élménylehetőséget. Megtekinthető még az egykori olimpiai helyszín (vagyis annak maradványai), ahova autón, vagy felvonón (cabble car) juthatunk fel. Bár ez utóbbi eléggé költséges, ugyanis egy retúr jegy kb. 3000 forintba kerül. Boszniában egyébként KM-t, azaz komvertibilis márkát használnak, mint fizetőeszköz.

Aki kedveli a török bazári hangulatot, a zaccos kávét és sok keleti csecsebecsét, nagyon jól fogja érezni magát Szarajevóban. Szűk utcák, millió árus, kockakő, hamam (török fürdő) és imári hívó mecset – ez az óváros.

Egy 3 napos boszniai kiruccanásba még belefér Mostar (gusztusos óváros, a híres Öreghíd azaz Stari Most) és a Kravice-vízesés is. Utóbbi Plitvicére emlékeztet, csak kisebb annál – fürödni viszont itt lehet. A víz átlátszó, a környezet gyönyörű. Utunk végig a Neretva-folyó türkizzöld víze mellett és hegyek között vezet – ennél szebb kilátásról álmodni sem lehet! Bátrabbak befizethetnek 1 raftingtúrára is akár a Neretván akár egy másik kristálytiszta vízű bosnyák folyón is.

Bár Bosznia-Hercegovina hazánkhoz képest is igen fejlettlen, mégis egy csodás ország, nem fogja megbánni az, aki idejön, sőt, alig várja, hogy visszatérjen.

További részletek és tanácsok az alábbi blogban olvashatók:

Bosznia-Hercegovina – a Balkán paradicsoma

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés