Magyar Fórum: 115 felvidéki diák nem tanulhat anyanyelvén 2021/22-ben!

A kassai, valamint a besztercebányai megyében 115 tanuló számára nincs biztosítva az anyanyelvükön való művelődés alkotmányos joga a 2021/22 évben–állítja a magyar párt.

Közleményt küldött a Magyar Fórum elnöke az ujszo.com részére, ezt változtatás nélkül közöljük.

Amint az a www.svs.edu.sk weboldalból is kiderült, ezen megyék önkormányzata alacsonyabb számban határozta meg a betölthető középiskolai férőhelyeket a következő tanévre, mint a felvételre jelentkezők tényleges száma. A kötelező iskolalátogatás ideje alatt (azaz a betöltött 16. életévig) az anyanyelven való művelődés jogát a szlovák alkotmány biztosítja. Ezen joga nincs biztosítva a két említett megye tanulóinak.

Kassa megyében 63 tanuló nem tud magyar nyelven tanulni a következő tanévtől, miközben a magyar kisebbség aránya az adott megyében 9,44 %.

Hasonlóan a kassai helyzethez, a besztercebányai megyében 52 diákkal több a magyar középiskolákba jelentkezők száma. A besztercebányai régióban a magyar nemzetiségűek aránya 10,2%.

A megyék teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a Szlovák Köztársaság alkotmányának 34. cikkelyét (2/a) mely arról rendelkezik, hogy „a nemzeti kisebbségekhez vagy etnikai csoportokhoz tartozó állampolgároknak törvényben meghatározott módon és feltételek mellett az államnyelv elsajátításához való jog mellett, biztosítva van a saját anyanyelvükön való művelődés joga“.

Fontos lenne megtalálni a helyzet megoldását még a középiskolai felvételik előtt, különben fennáll a veszély, hogy a diákok nem tudnak majd anyanyelvükön tanulni. A diákok megyéken kívüli utazása is komoly gondot okoz a jelenlegi járványhelyzetben.

Simon Zsolt

A Magyar Fórum elnöke

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek